14.9.20

Ρωσικό πολεμικό πλοίο παρέλαβε ο Χαφτάρ - "Έτοιμο" να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στολίσκο

 


Οι Ρώσοι "φορτώνουν" τον Χαφτάρ με όπλα για να αυξήσουν το κόστος μιας επίθεσης στην Σύρτη για τους Τούρκους

Σε πολεμικό πυρετό βρίσκονται οι δυνάμεις της Ανατολικής πλευράς της Λιβύης ενόψει πιθανής τουρκικής επίθεσης. 

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης ενίσχυσε τις μονάδες μάχης του στο λιμάνι της Σύρτης, η οποία βρίσκεται 450 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, με 80 βαριά θωρακισμένα οχήματα.

Όπως είναι γνωστό, σχετικά πρόσφατα, ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν σε πολεμικά αεροδρόμια στη Λιβύη, παραδίδοντας όπλα στον στρατό του Χαφτάρ.

Το πιο σημαντικό ήταν η παρουσία ενός πολεμικού πλοίου ρωσικής κατασκευής, το οποίο εμφανίστηκε σε τοπικό λιμάνι και είναι στην διάθεση του στρατού του Χαφτάρ.

Το πολεμικό πλοίο του LNA πλέον έχει αράξει στο λιμάνι του Ras Lanuf από τις 5 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν εκπρόσωποι της National Oil Corporation (NOC) της Λιβύης.

Πληροφορίες φέρουν τις δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού του LNA να παρέλαβαν ένα επισκευασμένο πολεμικό πλοίο από την Ρωσία, με τη βοήθεια του οποίου αναμένεται να αποκρούσουν τις πιθανές τουρκικές επιθέσεις στα ανοικτά της Λιβύης, αναφέρει το BulgarianMilitary.com.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, το πολεμικό πλοίο μεταφέρθηκε στα ανοικτά της Λιβύης εδώ και μερικές ημέρες, ενώ Ρώσοι τεχνικοί μετέβησαν για να το επισκευάσουν.

Μετά από αρκετές προσπάθειες το πολεμικό πλοίο, τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Το κύριο πρόβλημα του ήταν ότι είχε πάθει ζημιά ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του και δεν λειτουργούσε σωστά.

Οι πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τον εξοπλισμό του εν λόγω πολεμικού πλοίου, αναφέρουν ότι είναι εξοπλισμένο με ρωσικούς πυραύλους, οι οποίοι παραμένουν σε επιχειρησιακό επίπεδο για να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Πρόκειται για ρωσικούς αντι-πλοϊκούς πυραύλους P15-Termit, οι οποίοι χρησιμοποιούνται εναντίον πλοίων.

Το σύστημα P15-Termit είναι ρωσικής κατασκευής, και εισήλθε σε χρήση την δεκαετία του ’60, έχοντας βεληνεκές 80 χλμ. (50 μίλια)  ενώ  χρησιμοποιείται από το πολεμικό ναυτικό αρκετών χωρών και θεωρείται αποτελεσματικό οπλικό σύστημα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμη εάν η Ρωσία παρείχε πρόσθετα οπλικά συστήματα και πυραύλους σε αυτό το πλοίο του λιβυκού ΠΝ, και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Ένα πολεμικό πλοίο σύμφωνα με την ναυτική πρακτική, δεν πρόκειται να φέρει βέβαια την “Άνοιξη” για τις δυνάμεις του Χαφτάρ, αφού οι Τούρκοι έχουν στολίσκο με 5 πολεμικά πλοία στη περιοχή.

Ένα εξοπλισμένο πολεμικό πλοίο όμως, με διάφορα οπλικά συστήματα και αντι-πλοϊκούς πυραύλους, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στους νεο-οθωμανούς, αφού για παράδειγμα μπορεί να κτυπήσει μια από τις τουρκικές Φρεγάτες, προκαλώντας σοβαρές ζημιές,  “ψαλιδίζοντας” άσχημα ταυτόχρονα το γόητρο της Τουρκίας στην περιοχή.

Το κόστος που μπορούν να αντέξουν οι Λίβυοι δεν έχει όριο ή τουλάχιστον είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των Τούρκων, και αυτό θα κάνει τα τουρκικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια να είναι πάρα πολύ προσεκτικά  στο Κόλπο της Σύρτης. ο οποίος πιθανότατα αποκρύβει και άλλες παγίδες.       

Σας υπενθυμίζουμε ότι τόσο οι δυνάμεις του Χαφτάρ όσο και οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας [GNA], οι οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία, προετοιμάζονται επί του παρόντος για να συγκρουστούν στην Σύρτη, η οποία είναι γνωστή για τα πλούσια αποθέματα πετρελαίου.

Ρωσία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία παραβιάζουν σαφώς το εμπάργκο του ΟΗΕ σχετικά με τις προμήθειες όπλων στη Λιβύη ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP), επικαλούμενο έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εποπτεία κυρώσεων του ΟΗΕ.

pentapostagma