7.9.20

Διπλωματική και αμυντική θωράκιση κατά της τουρκικής αυθαιρεσίας


Δεν περνά ημέρα που η τουρκική ηγεσία να μην επιτίθεται στην Ελλάδα με απειλές, με προκλητικές συμπεριφορές και με προπαγάνδα μέχρι εσχάτων.
Στις τελευταίες προκλήσεις του Ερντογάν, και στη ρητορική του μίσους η ελληνική κυβέρνηση απαντά:

«Δεν μας τρομάζουν οι απειλές».
 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δηλώνει πως «είναι προφανές ότι και η ρητορεία ξεφεύγει από οτιδήποτε έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν μας τρομάζει καμία απειλή».
Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους, εκτός της διπλωματίας, για το πώς θα κάμψει τις αντιμετωπίσει της Άγκυρας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συζητήσεις για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας με προμήθεια εξοπλιστικού υλικού, όχι μόνο από την Γαλλία, αλλά και από την Γερμανία.
Αν και επισήμως το ραντεβού Μητσοτάκη – Μακρόν δεν έχει κλειστεί, θεωρείται βέβαιο ότι συνάντηση θα υπάρξει και θα δώσουν τα χέρια για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Τη συμφωνία αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός -εκτός απροόπτου- στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, το ερχόμενο Σάββατο.
Με ορατό τον κίνδυνο ενός ατυχήματος περισσότερο, παρά ενός εσκεμμένου θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα προχωρά στην άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με ένα κονδύλι που φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η Αθήνα συνομιλεί με τέσσερις χώρες για την άμεση αγορά τεσσάρων φρεγατών.
Με ΗΠΑΓαλλίαΜεγάλη Βρετανία και Ολλανδία, ενώ οι συζητήσεις για τα γαλλικά Rafale βρίσκονται σε τελικό στάδιο.
Η αγορά αυτών των οπλικών συστημάτων θα ενισχύουν την άμυνα της χώρας.
Τα υπερσύγχονα γαλλικά αεροσκάφη μπορούν να φέρουν πυραύλους Exocet και Scalp και δυνατότητα να χτυπήσουν στόχους 300 χλμ. μακριά.
Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί της Κυριακής:
«Μιλάμε με αρκετές χώρες, όχι μόνο με Γαλλία».
Με τη Γαλλία η συζήτηση είναι σε πιο προωθημένο επίπεδο. Σε διπλωματικό επίπεδο, κρίσιμη θεωρείται η Σύνοδος των Χωρών του Νότου την Πέμπτη στην Κορσική, όπου η τουρκική επιθετικότητα θα βρεθεί στο επίκεντρο.
Εν τω μεταξύ, νέα επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ αναμένεται εντός της εβδομάδας.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει καταθέσει τις απόψεις του για μηχανισμό αποκλιμάκωσης, με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει πως διάλογος χωρίς απόσυρση των τουρκικών πλοίων δεν γίνεται.
cnn.gr/