16.9.20

Γιατί ο Ερντογάν απέσυρε το ερευνητικό αλλά άφησε τα πολεμικά: Θα εκβιάσει τον Μητσοτάκη μέσω Κύπρου…



Η παράνομη Navtex στην περιοχή του Καστελόριζου δεν ανανεώθηκε… Το ερευνητικό Oruc Reis αποχώρησε από τα πέριξ του ακριτικού νησιού…
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο το γνώριζε και ενημέρωσε τη Λευκωσία.
Την ίδια στιγμή, στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένουν τα τουρκικά Βarbaros και Yavuz. Πολεμικά πλοία της Τουρκίας βρίσκονται ακόμα απέναντι στα ελληνικά στο Αιγαίο. Στις κυπριακές θάλασσες, βεβαίως, αλωνίζουν χωρίς αντίπαλο…

Ο κ. Πομπέο είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η αποκλιμάκωση πρέπει να περιλαμβάνει και την Κύπρο. Ήδη τη Δευτέρα το βράδυ συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλυ.
Αυτό είναι το νέο σκηνικό των «ελληνοτουρκικών» εν αναμονή του διαλόγου, που ψιλοξεκίνησε με μεσολάβηση του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, η οποία παίζει, όπως πάντα, ένα βρώμικο ρόλο.
  • Το βασικό ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει ο Ταγίπ Ερντογάν να μην προκαλεί, να μην απειλεί και να μην σχεδιάζει ένα πολεμικό επεισόδιο για να εκβιάσει την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως τους άβουλους Ευρωπαίους. Και όταν λέμε άβουλους, εννοούμε ότι οι γραφειοκράτες βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση «υποταγής» στους Τούρκους.
Πιπιλίζουν μία καραμέλα που από το πολύ γλείψιμο έχει τελειώσει: Αναφέρομαι στον κίνδυνο του μεταναστευτικού/προσφυγικού, που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί για να δώσουν δισεκατομμύρια στον Ταγίπ Ερντογάν και ενώ αποδείχθηκε στον Έβρο τον χειμώνα και στο Αιγαίο τον Ιούλιο, ότι όλες οι νέες προσπάθειες των Τούρκων γειώθηκαν εν τη γενέση τους.
Αποδείχθηκε ότι αν αντιμετωπιστούν οι λαθρέμποροι και οι σωματέμποροι του τουρκικού κράτους, δεν μπορεί να περάσει ούτε ένας μετανάστης στην Ευρώπη. Και αναφέρομαι πάντα στο στρατό φανατικών μουσουλμάνων που έχουν εκπαιδεύσει οι Τούρκοι και χρησιμοποιούν εναντίον των εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών του προέδρου της κατοχικής Τουρκίας.
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι έχει αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό, και παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες ξέρουν πως θα αποτύχει και το νέο σχέδιο του Ερντογάν, συνεχίζουν να σκέφτονται και σήμερα να επιβραβεύσουν τον Τούρκο πρόεδρο και την παραβατικότητά του.
Γιατί σημειώθηκε η εξέλιξη του Σαββάτου; Γιατί δεν ανανεώθηκε η παράνομη Navtex και γιατί αποχώρησε το γεωτρύπανο;
  • Ο πρώτος λόγος είναι η αποδεδειγμένη ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση της Γαλλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων χωρών.
Επίσης, οι συμφωνίες του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες και το «αντιτουρκικό» μέτωπο που σχηματίστηκε, άλλαξαν εντελώς το σκηνικό. Τις επόμενες μέρες οι εξελίξεις θα είναι εντυπωσιακές, υποστηρίζουν Αμερικανοί διπλωμάτες.
Απ’ εκεί και πέρα, τονίστηκε από τους «μεσολαβητές» στον Ερντογάν ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να απαντήσει. Και ακόμα, του είπαν πως αν δεν υποχωρήσει και αποχωρήσει από την περιοχή του Καστελόριζου, πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι κυρώσεις είχαν ήδη τοποθετηθεί στο πιάτο.
Είναι φρικτό, πάντως, ότι οι Ευρωπαίοι του επιτρέπουν να παραβιάζει την κυριαρχία χωρών μελών της Ε.Ε., και όταν φτάνουμε στο δια ταύτα που είναι οι κυρώσεις, να συμφωνούν μαζί του σε “fake” αποκλιμάκωση για να γλιτώσει την τιμωρία.
Αλλά, ας υποθέσουμε ότι η αποκλιμάκωση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι πραγματική. Με τις καθημερινές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας τι θα γίνει; Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου θα τις δεχθούν και δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στην κατοχική δύναμη, επειδή σταμάτησε να ενοχλεί την Ελλάδα; Και για το θέμα αυτό η Αθήνα τι λέει; Θα δεχθεί να συνομιλεί με τον Ερντογάν την ίδια στιγμή που εκείνος θα απειλεί το νησί;
Διότι -και ομιλούμε πάντα υποθετικά- αν φτάσουμε σε μία συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον παραβάτη Ερντογάν, και ξαφνικά στείλει το Oruc Reis στην κυπριακή ΑΟΖ να κάνει …παρέα στο Barbaros και το Yavuz, δεν θα εξευτελίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Σίγουρα…
Ο Ερντογάν δεν είναι άνθρωπος της εμπιστοσύνης και την ίδια στιγμή αυτοί που τον καλύπτουν, με πρώτους τους Γερμανούς, είναι χειρότεροι. Καταλαβαίνω γιατί διστάζει ο Πρωθυπουργός, διότι ακριβώς έχει τις ίδιες σκέψεις και ο ίδιος. Πως θα καθίσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι όταν ο Ερντογάν αρνείται να αποσύρει τις δυνάμεις του γύρω από το νησί; Πως;
  • Η αθηναϊκή ελίτ έχει παρουσιάσει ένα νέο «αφήγημα», πολύ επικίνδυνο: ότι, δηλαδή, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο ανεξάρτητες χώρες και η κάθε μία πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις της σύμφωνα με τα συμφέροντα της. Πρόκειται για αλλοπρόσαλλη πολιτική, εντελώς λανθασμένη, η οποία στέλνει μηνύματα υποταγής στον Ελληνισμό της Κύπρου.
Θα ήταν καλύτερο και εθνικά ορθό να παλαίψει η Ελλάδα και να πετύχει την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τις θάλασσες της Κύπρου πριν πάει στο διάλογο με την κατοχική Τουρκία. Σε διαφορετική περίπτωση ξεκινά με ήττα από τα …αποδυτήρια!
Όπως γνωρίζουν στο Μαξίμου, η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει μάχες στα διεθνή φόρα για την Ελλάδα. Μπαίνει πάντα μπροστά και δεν φοβάται. Χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς της Ε.Ε. και τις πλείστες φορές η Λευκωσία προηγείται της Αθήνας.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη Λευκωσία, φανέρωσε διά του κ. Μάικ Πομπέο, ότι η Ουάσιγκτον βλέπει την Κύπρο και την Ελλάδα πολύ διαφορετικά το τελευταίο διάστημα. Η επιθετική στάση της Ρωσίας φαίνεται ότι ξύπνησε τους Αμερικανούς.
Η Κύπρος εξελίσσεται σε σημείο σύγκρουσης μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον. Η Ελλάδα δέχεται άλλου είδους επίθεση από τη Ρωσία, η οποία έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Τουρκίας. Το τόνισε ο κ. Πομπέο …«βλέποντας» προς την Άγκυρα: ότι οι παράνομες ενέργειες της στη Μεσόγειο, μόνο τους εχθρούς της Δύσης εξυπηρετούν.
Με τη νέα πολιτική της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, οι νέες συμμαχίες σιγά-σιγά σχηματίζονται. Η Τουρκία επέλεξε τη Μόσχα, την Τεχεράνη, τη Ντόχα του Κατάρ, και το καθεστώς της Τρίπολης, που σύντομα θα καταρρεύσει. Απέναντι είναι όλοι οι άλλοι. Συνδετικός τους κρίκος είναι το Ισραήλ, που τα βρίσκει με όσους Άραβες, απορρίπτουν τον τρόπο που πολιτεύεται και σκέφτεται ο Ερντογάν.
Για πρώτη φορά, η Ελλάδα και η Κύπρος μπορεί να βρεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας…
https://hellasjournal.com/