11.9.20

Στην Κύπρο το Σάββατο ο Πομπέο


Ταξίδι – αστραπή αναμένεται να πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οπως μεταδίδει το AFP, στο επίκεντρο των συζητήσεων πρόκειται να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο κ. Πομπέο σε δηλώσεις του ανέφερε ότι σκοπός του ταξιδιού είναι η αναζήτηση ειρηνικής λύσης λόγω της αύξησης των εντάσεων στην μεσόγειο ενώ κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της.
Σύμφωνα με τον ίδιο το ταξίδι στη Λευκωσία έρχεται ως συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Η επίσκεψη αυτή θα γίνει αμέσως μετά το ταξίδι του Πομπέο στην Ντόχα όπου θα βοηθήσει στην έναρξη των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν.
«Η διαμάχη πρέπει να επιλυθεί με τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους. «Θα δουλέψω λοιπόν και σε αυτό το έργο, κατανοώντας τους κινδύνους που συνδέονται με την Κύπρο», πρόσθεσε.
kathimerini