5.9.20

Ιράκ-Αιγύπτος-Ιορδανία συσπειρώνονται σε νέο αντι-τουρκικό αμυντικό άξονα

Τρομερή εξέλιξη έχουμε αρκετές ημέρες μετά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας στις 25 Αυγούστου, μεταξύ της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ για την ανάπτυξη ενός διπλωματικού, οικονομικού και αμυντικού άξονα ασφάλειας (συμπληρωματικός σε αυτόν της Ελλάδος), σε μια εποχή που οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν επιταχυνόμενες περιφερειακές απειλές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο Ιορδανός Βασιλιάς Αμπντουλάχ Β 'και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά αλ-Καντίμι συμμετείχαν στη  σύνοδο αυτή που είχε ως κύριο θέμα τον Ερντογάν και τα νεο-οθωμανικά σχέδια του στην Αν.Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες στοχεύουν στην καθιέρωση μιας προσεχούς φάσης στρατηγικής ολοκλήρωσης, που θα βασίζεται στους κοινούς αναπτυξιακούς στόχους, ενισχύοντας τους τομείς της οικονομικής, εμπορικής, αμυντικής και επενδυτικής συνεργασίας και επιπλέον της ενίσχυσης της πολιτικής συνεργασίας και ασφάλειας.
Ο Σίσι υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των προσπαθειών μεταξύ των τριών χωρών για την αντιμετώπιση προκλήσεων που απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή από την Τουρκία.
Ο Χασάν Αμπού Ταλέμπ, Αιγύπτιος σύμβουλος και εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών Αλ-Αχράμ, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις και απειλές που έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τις τουρκικές παρεμβάσεις στην περιοχή.
Ο Abu Taleb δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Al-Monitor ότι η Αίγυπτος χρησιμοποιεί ήδη αυτήν την τριμερή συμμαχία για να στείλει ένα σκληρό μήνυμα στην Τουρκία, ότι δεν θα μείνει αδρανής απέναντι στις τουρκικές οθωμανικές πολιτικές στην αραβική περιοχή.
Ο Abu Taleb πρόσθεσε: «Η Τουρκία επεκτείνεται ταχέως στην περιοχή παραβιάζοντας τις αρχές της καλής γειτονίας, λόγω της απληστίας της για φυσικούς πόρους, όπως ακριβώς έκανε  στην Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε βόρεια Συρία και Ιράκ. Μέσω της συμμαχίας τους, οι τρεις χώρες θέλουν να αντιμετωπίσουν το τουρκικό σχέδιο και να το αποτρέψουν».
Ο ίδιος, συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία υποστηρίζουν το Ιράκ στην αντιμετώπιση των τουρκικών επεμβάσεων στο έδαφός του, και θέλουν να το βοηθήσουν να ξεπεράσει την εξάρτησή του από το Ιράν, τουλάχιστον οικονομικά.
«Το Κάιρο και το Αμμάν αποτελούν ένα σημαντικό αραβικό συστατικό για το Ιράκ στο επόμενο στάδιο», τόνισε ο ίδιος.
Ο Αιγύπτιος ειδικός και σύμβουλος του Αιγυπτίου προέδρου, αναμένει από τη συμμαχία να επιτύχει όλους τους στόχους της, σημειώνοντας, ότι και οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν αλλαγές και κοινούς κινδύνους για την ασφάλεια τους από την ταχεία εισβολή των Τούρκων παντού στην περιοχή.
Ο άξονας αυτός θα λειτουργήσει συμπληρωματικά σε αυτόν της Ελλάδος της Κύπρου και της Γαλλίας περικυκλώνοντας την Τουρκία σχεδόν από παντού (μόνο τα Βαλκάνια μένουν).
Ο Ερντογάν κάθε μήνα δημιουργεί και μία κρίση στην Αν.Μεσόγειο όχι μόνο για να κρατά τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις “απασχολημένες”, αλλά και για να υλοποιήσει τα επεκτατικά σχέδιά του.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, λένε ότι θαυμάζει τον Σουλτάνο Σελίμ και τα "έργα του" σύμφωνα με ΜΜΕ, και για αυτό επιθυμεί να βάλει “φωτιά” σε όλες τις περιοχές που εμπεριέχονται στον τουρκικό εθνικό όρκο. Το μόνο που θα καταφέρει όμως ο ίδιος θα είναι να χάσει η χώρα του και τα εδάφη που ήδη κατέχει, μιας και όποιος πάει για τα πολλά χάνει και τα λίγα.     
https://www.pentapostagma.gr/