26.9.20

Κύπρος: Κράτος και πολίτες προσφέρουν 11 εκατ. ευρώ για να ξαναχτιστεί το Μάτι

 


Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει την υλοποίηση των έργων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας για την περιοχή της κοινότητας Μάτι Αττικής, με αξιοποίηση δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας και δωρεών των Κυπρίων πολιτών, συνολικού ύψους €11 εκατ. (10 εκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία και €1 εκατ. από τις δωρεές πολιτών), για την αναγέννηση της περιοχής. amna_news

Έργα αναδόμησης και ανασυγκρότησης στην κοινότητα Μάτι Αττικής, που πλήγηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές και 102 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο, θα γίνουν με τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως γράφει ο Άγγελος Νικολάου στον “Φιλελεύθερο”, χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία της ειδικής επιτροπής που έχει ορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τον χειρισμό του θέματος της παροχής βοήθειας, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνεδρία εξετάστηκαν τρόποι αποτελεσματικής υλοποίησης της σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 27 Αυγούστου 2020.


Κατά τη χθεσινή συνεδρία της διυπουργικής επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν και τεχνοκράτες/υπηρεσιακοί, αναφέρθηκε ότι θέση και προτίμηση της δικής μας πλευράς είναι η Ελληνική Κυβέρνηση να ετοιμάσει τα σχέδια και να προκηρύξει τις προσφορές και ότι τις πληρωμές προς τους εργολάβους θα τις αναλάβει η Κυπριακή Κυβέρνηση η οποία, μέσω του Διευθυντή Έργου που θα οριστεί και μέσω της διυπουργικής επιτροπής, θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των έργων.

Κατά τη συνεδρία καταγράφηκαν επίσης και πιθανά προβλήματα ή εμπόδια που πιθανόν να παρουσιαστούν στην πορεία έναρξης και υλοποίησης των έργων και έγιναν εισηγήσεις για ενέργειες που μπορούν να γίνουν για να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες.
Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τη διυπουργική επιτροπή να διερευνήσει και να καθορίσει, κατόπιν σχετικής διαβούλευσης και σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, τον τρόπο υλοποίησης των έργων. Την εξουσιοδότησε επίσης να επιλέξει κατάλληλο και ειδικά καταρτισμένο Διευθυντή Έργου, να παρακολουθεί επισταμένα την πορεία υλοποίησης του έργου και να ενημερώνει σχετικά το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιτευχθείσα πρόοδο.

Για υλοποίηση των πιο πάνω, προγραμματίζεται η μετάβαση αρμόδιας ολιγομελούς ομάδας στην Ελλάδα. Η ομάδα αυτή θα αποτελείται από τεχνοκράτες των εμπλεκόμενων υπουργείων και των τμημάτων/υπηρεσιών τους και θα έχει επικεφαλής αξιωματούχο από τη διυπουργική επιτροπή. Σκοπός της επίσκεψης θα είναι η πραγματοποίηση συναντήσεων/διαβουλεύσεων με την Ελληνική Κυβέρνηση για την έναρξη υλοποίησης των έργων.
Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει την υλοποίηση των έργων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας για την περιοχή της κοινότητας Μάτι Αττικής, με αξιοποίηση δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας και δωρεών των Κυπρίων πολιτών, συνολικού ύψους €11 εκατ. (10 εκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία και €1 εκατ. από τις δωρεές πολιτών), για την αναγέννηση της περιοχής.

Από το συνολικό ποσό της δωρεάς, €8 εκατ. θα διατεθούν για την ανέγερση οικιστικών μονάδων για ευπαθείς ομάδες που, μετά τη φονική πυρκαγιά, αδυνατούν να εξασφαλίσουν τη δική τους στέγη. Ο χώρος στον οποίο θα ανεγερθούν οι κοινωνικές αυτές εστίες έχει έκταση 40 περίπου στρεμμάτων, βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνος και ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδας, η οποία τον παραχωρεί για τις ανάγκες των πυρόπληκτων. Η χορήγηση των κατοικιών θα γίνει με δίκαια και αυστηρά κριτήρια που θα ορίσει η Ελληνική Κυβέρνηση, σε δικαιούχους που έχασαν την κύρια κατοικία τους στην πυρκαγιά και θέλουν να παραμείνουν στην περιοχή.

Τα υπόλοιπα €3 εκατ. θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της μελέτης και των τεχνικών έργων για τη διαμόρφωση χώρου 130 στρεμμάτων σε μεσογειακό πάρκο πρασίνου και αναψυχής, κάτι που η τοπική κοινωνία στο Μάτι επί χρόνια διεκδικούσε και κάτι που κρίνεται ως έργο απολύτως αναγκαίο για την περιοχή. Ο χώρος, που θα λειτουργεί και ως αντιπυρικό μέτωπο, θα έχει και χαρακτήρα πάρκου μνήμης.

Η διυπουργική επιτροπή, αποτελείται από τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

https://hellasjournal.com/