10.8.20

Αεροναυτικό εγκλωβισμό επιχειρούν οι Τούρκοι στο ΝΑ Αιγαίο με πτήσεις UAV

Φέρονται να κλιμακώνουν επικίνδυνα οι Τούρκοι στο ΝΑ Αιγαίο, αν και εφόσον ισχύουν αυτά που δημοσιεύει μεγάλη τουρκική αμυντική ιστοσελίδα, ακολουθώντας την πρακτική που υλοποιείται από την Άγκυρα εδώ και μεγάλο διάστημα με πτήσεις μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στα μικρασιατικά παράλια κοντά σε ελληνικά νησιά.


Έτσι και τώρα φέρεται να έχουμε πιθανή έντονη πτητική δραστηριότητα τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στο ΝΑ Αιγαίο, κοντά στα νησιά Ρόδο και Καστελόριζο.
Τουρκικά UAV προσπαθούν πιθανόν να κατοπτεύσουν τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων και των χερσαίων μονάδων μας, μετά την “ετοιμότητα” στην οποία αυτές τέθηκαν σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο.
Πιθανόν οι Τούρκοι να απεργάζονται ένα σενάριο που θα αφορά αεροναυτικό αποκλεισμό, κάτι που τεστάρει η τουρκική πλευρά σε κάθε αεροναυτική άσκηση EFES.
Κάθε φορά που η Τουρκία διεξάγει ναυτική άσκηση στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, έστω και αν εφαρμόζει κατά γράμμα τους κανόνες και τα προβλεπόμενα του Διεθνούς Δικαίου, την υλοποιεί στην πράξη με τέτοιο τέτοιο τρόπο, ώστε να «αποκλείει» (σε εικονικό επίπεδο) νησί  από τη λοιπή ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.
Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πράξη ένας πιθανός λέμε “αεροναυτικός αποκλεισμός” από τουρκικές δυνάμεις επιφανείας, υποβρύχια και αεροσκάφη, αποτελεί σαφώς “πολεμική ενέργεια” και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί, εφόσον υλοποιούνταν, από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ σε κάθε περίπτωση, και για αυτό ας μην αμφιβάλουν οι νεο-οθωμανοί.
Στο σενάριο αυτό έχουμε μέσα και πιθανό “αεροναυτικό επεισόδιο” κατά των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή του "αποκλεισμού".
Σκοπός θα είναι η πρόκληση διλήμματος στην Αθήνα, είτε για “κλιμάκωση με αποστολή  δυνάμεων, είτε για αποδοχή διαπραγμάτευσης για το καθεστώς στο Αιγαίο”. Αυτό το τονίζουμε ότι αποτελεί σενάριο και δεν είναι σίγουρο ότι θα το ακολουθήσει ειδικά τώρα η Άγκυρα.
Η Ελλάδα έχει διακηρύξει με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της ότι δεν πρόκειται να ενδώσει σε όποια τουρκική πρόκληση και θα απαντήσει καταλλήλως.

Αποστολή γαλλικού πλοίου MISTRAL κινείται με πορεία τη Βηρυτό

Μέσα σε όλα αυτά έχουμε κατά πάσα πιθανότητα την αποστολή γαλλικού ελικοπτεροφόρου με πορεία το λιμάνι της Βηρυτού, με το πλοίο αυτό να ευρίσκεται παράλληλα κοντά στην περιοχή που θα πλέουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Η Γαλλία ασκώντας τη δική της πολιτική ίσως να θέλει να δηλώσει την παρουσία της στην Α.Μεσόγειο στο πλαίσιο των ενεργειακών και στρατηγικών σχεδίων της.
Δεν αναφέρουμε περί γαλλικής βοήθειας προς την Ελλάδα σε καμία περίπτωση, αλλά τονίζουμε ότι πρόκειται εφόσον επιβεβαιωθεί η είδηση για ένα σημαντικό γεγονός, για όλα αυτά που ετοιμάζει το Σαράι του Ερντογάν στην Α.Μεσόγειο και τα οποία επηρεάζουν σαφώς και τα γαλλικά ενεργειακά συμφέροντα.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα κληθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ σε πιθανή περίπτωση κλιμάκωσης ενδεχομένως να έχουμε και τη δράση του ΝΑΤΟ.

Μόνοι μας οφείλουμε να “βγάλουμε το φίδι από την τρύπα” διότι τότε θα έχουμε κάνει πολλά, πάρα πολλά για να σταματήσουμε την απίστευτη τουρκική προκλητικότητα που βιώνουμε από το 1974 και μετά.
To Γαλλικό "Μistral"

pentapostagma