22.8.20

Η Fitch υποβάθμισε την προοπτική της τουρκικής οικονομίας

Με...φυσικά αέρια κ. Ερντογάν δεν βάφονται...αυγά!
Σε 10-15 χρόνια που θα απαιτηθούν για να εξαχθούν
ίσως να μην υπάρχει η Τουρκία.
Juan

Ούτε οι ενθουσιώδεις ανακοινώσεις δεν μπορούν να συγκρατήσουν την κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας.
Η Fitch υποβάθμισε την προοπτική της τουρκικής οικονομίας σε «αρνητική» από «σταθερή», τονίζοντας ότι διάφοροι παράγοντες όπως η εξαντλήση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η μειωμένη αξιοπιστίας νομισματικής πολιτικής έχουν επιδεινώσει τους «εξωτερικούς χρηματοδοτικούς κινδύνους». Με απλά λόγια η Τουρκία κινδυνεύει όλο και περισσότερο να μη μπορεί να δανειστεί.

Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της τουρκικής οικονομίας στο BB-, τρία επίπεδα δηλαδή κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, σε επίπεδο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, η Βραζιλία, η Ιορδανία και η Αρμενία.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να περιορίσει την πτώση της λίρας, ενώ χαλαρώνει μέτρα που πλημμύρισαν την αγορά με πίστωση. Επίσης, άφησε τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω από τον πληθωρισμό, επιλέγοντας αντί να συσφίγγει τη ρευστότητα, να στηρίζεται σε λιγότερο συμβατικές μεθόδους που αυξάνουν το κόστους δανεισμού.
Η οικονομία των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να συρρικνωθεί 4% φέτος, σύμφωνα με έρευνα 23 οικονομολόγων του Bloomberg που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα. Ένα κλείδωμα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κλειστών επιχειρήσεων Covid-19 σε ολόκληρη την Τουρκία, ενώ η πανδημία έχει επίσης διαταράξει τις παγκόσμιες γραμμές εφοδιασμού.
Οι ανακοινώσεις της Fitch έρχονται μία ημέρα μετά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις Ερντογάν, οι οποίες δεν ήταν αρκετές για να συγκρατήσουν την πτώση της λίρας, που την πρώτη ημέρα των προεξαγγελιών Ερντογάν για «χαρμόσυνες ειδήσεις» είχε δείξει τάσεις ανάσχεσης.
Βέβαια, όπως όλα δείχνουν, η "φιέστα" που οργάνωσε για να ανακοινώσει τα νέα- έκπληξη, δεν φαίνεται να έχει πείσει ούτε τους ειδικούς, ούτε τις αγορές, καθώςδεν δείχνουν να έχουν εμπιστοσύνη στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου και... κρατούν "μικρό καλάθι".
Η τουρκική λίρα κατέγραψε εκ νέου απώλειες έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις Ερντογάν και στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Ειδικότερα, το δολάριο κέρδιζε έως 0,6% φθάνοντας χθες τις 7,3372 τουρκικές λίρες.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η λίρα θα συνεχίσει να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά εκτός και εάν η κεντρική τράπεζα αλλάξει σύντομα πορεία δρομολογώντας αυξήσεις των επιτοκίων.
https://www.pentapostagma.gr/