3.8.20

"Μαραθώνιος" για την ενίσχυση ΠΑ & ΠΝ: Άμεση υποστήριξη του στόλου των F-16

Hενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο κρίσιμες προτεραιότητες για την Ελλάδα, ενόψει των αυξανόμενων απειλών στην περιοχή μας και την ανάγκη αναβάθμισης της αποτρεπτικής δύναμης.

Πλήθος εξοπλιστικών προγραμμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη, με κυριότερα αυτά των νέων φρεγατών, με Γαλλία και ΗΠΑ να "συγκρούονται" στα ελληνικά νερά για τη σχετική προμήθεια, τις μελέτες για το νέο μαχητικά, αλλά και η υποστήριξη των F-16 και η προμήθεια τορπιλών για τα υποβρύχια κλάσης 214.
Τα ΜΗ-60 Romeo πήραν τον δρόμο τους, το ίδιο και η τεχνική υποστήριξη των υφισταμένων ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού S-70 Aegean Hawk.
Πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας λένε πως από μέρα σε μέρα θα πάρει υπογραφή και η FOS για τον στόλο των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας F-16 η οποία αφορά την υποστήριξη τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Για την Ελληνική πλευρά θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό διότι ο στόλος των F-16 είναι ο πολυπληθέστερος της «HAF» και με πολύτιμα όπλα, όχι τόσο Στρατηγικού χαρακτήρα, όπως εκείνα των Γαλλικών Mirage για τα οποία η γραφειοκρατική μάχη συνεχίζεται.
Στην τελευταία Ελληνο-τουρκική κρίση τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνδυασμό με τα όπλα τους και την αεροπορική εμπειρία που προσφέρουν οι αεροπόροι -που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη- έκαναν τη γείτονα να ιδρώνει πολύ περισσότερο μόνο στην σκέψη της Ελληνικής απογείωσης, αναφέρει το Hellas Journal.
Μάλιστα το γεγονός της απουσίας των μεγάλων σχηματισμών από τα Ελληνικά αεροσκάφη για εκπαιδευτικούς λόγους, έκαναν τους Επιτελείς της Άγκυρας να καταλάβουν ότι τα πάντα ήταν «φορτωμένα», με πιλότους έτοιμους για την πιο καλοσχεδιασμένη αεροπορική επιχείρηση.
Η υποστήριξη του Στόλου των αεροσκαφών είναι κάτι επιβεβλημένο ώστε να διατηρηθεί η απαραίτητη αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο και σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.
Αρκούν όμως αυτά ως μέσα αποτροπής και ισχυρής άμυνας, όταν έχεις να κάνεις με έναν γείτονα ο οποίος διαρκώς αναβαθμίζει τους εξοπλισμούς του και παράλληλα διατηρεί επεκτατικές αξιώσεις προς την Ελλάδα;
Η τουλάχιστον 12ετής αξίωση της άμυνας από το Ελληνικό Πολιτικό σύστημα είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει. Τα Επιτελεία πάντοτε είχαν τις προτάσεις τους για το μέλλον και φυσικά για τις ανάγκες τους. Ωστόσο ο κάθε τσάρος της οικονομίας έστελνε στον πάτο των προτεραιοτήτων τις Ε.Δ.
Ανώτατες πηγές εξηγούν μάλιστα ότι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, πέραν των Γαλλικών «Belh@ra», που ανήκουν και σε ένα πλαίσιο Στρατηγικής συμφωνίας, το συνολικό πακέτο που οδηγεί τους κλάδους στην αλλαγή σελίδας είναι ιδιαίτερα «αλμυρό». Ήδη το Επιτελείο έχει ζητήσει «κάτι» απ όλο το πακέτο ως άμεση ενίσχυση.
Πάντως από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής έχει περάσει και το θέμα της προμήθειας των νέων τορπιλών για τα υποβρύχια τύπου 214. Οι Επιτελείς που τρέχουν αυτό το θέμα λένε ότι περίπου σε δυο μήνες πιθανό τα νέα πρωτοπόρα όπλα των υποβρυχίων φαντασμάτων να μην περάσουν από το ΚΥΣΕΑ.
Και αν κανείς αθροίσει τους αριθμούς για τα προγράμματα που πρέπει να τρέξουν το ταχύτερο δυνατό και πάλι φτάνουμε σε δισ. ευρώ.
Εκτός των μεγάλων αμυντικών επενδύσεων που είναι η μετατροπή των F-16 στο επίπεδο Viper και οι νέες φρεγάτες, τα υποπρογράμματα ή τα μικρότερα προγράμματα που τρέχουν, λίγο απ’ εδώ λίγο απ’ εκεί, μαζεύονται εκατομμύρια και φτάνουν σε δισ., κάτι όμως που είναι αναγκαίο, αν επιθυμεί φυσικά η πολιτεία να διατηρεί στην φαρέτρα της εξωτερικής πολιτικής το όπλο της ισχυρής αποτρεπτικής άμυνας!
https://www.pentapostagma.gr