13.8.20

Eπίθεση Τούρκων σε Μακρόν-Νετανιάχου

Toν απόλυτο αιφνιδιασμό ζουν οι Τούρκοι, καθώς κάνουν επίθεση σε Γαλλία και Ισραήλ. Τα δύο κράτη στηρίζουν ξεκάθαρα την Ελλάδα. 
Ο Μακρόν στέλνει ενισχύσεις, ενώ το Ισραήλ στηρίζει τις Ελληνικές θέσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας. 
Ο Τουρκικός Τύπος και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, χαρακτηρίζουν ως εγκληματικά κράτη Ελλάδα και Ισραήλ, ενώ κάνουν επίθεση και στον Μακρόν. 

Παραλήρημα τουρκικού Τύπου 

Ονειρεύονται τα νησιά οι Τούρκοι

«Σε περίπτωση πολέμου (με την Ελλάδα), πρώτος στόχος των τουρκικών Ε.Δ. θα είναι τα νησιά του Αιγαίου», αναφέρει σημερινό προκλητικό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.
Mε πρωτοσέλιδο τίτλο «Δώστε λογαριασμό για το Αιγαίο», η εφημερίδα παρουσιάζει στους αναγνώστες της το τουρκικό αφήγημα για την «αποστρατικοποίηση» 16 ελληνικών νησιών, αλλά και για τα υποτιθέμενα 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα «EGAYDAAK», που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία τους.

Το δημοσίευμα, που συνοδεύεται με σχετικό χάρτη, αναφέρεται στο θέμα της αποστρατικοποίησης 16 ελληνικών νησιών, που θέτει επίμονα τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα.
Γράφει συγκεκριμένα: «Χωρίς δικαίωμα λόγου στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα έχει συνάψει μία πειρατική συμφωνία με την Αίγυπτο. Το Ορούτς Ρέις εισήλθε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας, προωθώντας ερευνητικές της δραστηριότητες. Οι Έλληνες, που έχουν γίνει η πηγή έντασης στη Μεσόγειο με τις ενέργειές τους, παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους εδώ και χρόνια. Η Αθήνα εξοπλίζει παράνομα τα νησιά του Αιγαίου, κάτι που απαγορεύεται. Συγκεκριμένα 16 νησιά, «αποστρατικοποιημένα» σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες, είναι βαριά οπλισμένα».

Τι αναφέρουν οι Ισραηλινοί 


Η Ελλάδα και το Ισραήλ έγιναν στενοί σύμμαχοι τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμενοι σε ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός EastMed, που σχεδιάζεται να είναι ο μεγαλύτερος αγωγός  στον κόσμο, ξεκινώντας από το Ισραήλ και θα καταλήγει στην ελληνική ηπειρωτική χώρα μέσω της Κύπρου, αλλά μέχρι εκεί.
Η κρίση με την Τουρκία έχει περιπλέξει πολύ άσχημα τα πράγματα προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην περιοχή της Α.Μεσογείου με αφορμή τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου, μπλοκάρωντας τα σχέδια αυτά .
''Οι εντάσεις ενδέχεται να αυξηθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η τρέχουσα κρίση, φαίνεται να μην έχει ταχεία λύση.
''Επιπλέον, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ σημαίνει ότι η Άγκυρα διεκδικεί δικαιώματα αρνησικυρίας στην κατασκευή του αγωγού EastMed, κάτι που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στο ισραηλινό κράτος.
Ο Gabriel Mitchell, Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων και Μέλος Πολιτικής στο Mitvim,(Ισραηλινό Ινστιτούτο Περιφερειακών Εξωτερικών Πολιτικών) επεσήμανε ότι η συνάντηση Amrani-Δένδια έρχεται, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo ζήτησε μεγαλύτερη διευκρίνιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο", αναφέρει η Jerusalem Post.
Από χθες το πρωί ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι έχει εκφράσει με τον πιο έντονο τρόπο για λογαριασμό της χώρας του την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα έναντι της αδιάλειπτης τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο.
Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση: “Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της”.
Ο Ισραηλινός πρέσβης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια ενώ αργότερα επισκέφθηκε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες όπως φαίνεται είναι κρίσιμες.

.pentapostagma