28.8.20

«Μικρός» κίνδυνος θανάτου ή σοβαρής ασθένειας για παιδιά από τον Covid  
  Μεταφέρει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Ουσιαστικά ξεκίνησε σήμερα και θα κάνει το γύρω του Κόσμουκαθώς συνιστά μια εντυπωσιακά σημαντική είδηση η εκτενής μελέτη που δημοσιεύθηκε χτες 27 Αυγούστου 2020, στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό TheBritishMedicalJournalκαι «παίζει» σήμερα και πιστεύω ότι θα συνεχίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο σε όλα τα Βρετανικά και πολλά διεθνή ΜΜΕ.
     Η ερευνητική ομάδα διαπιστώνει ότι είναι «σχεδόν εξαφανισμένος» η «πολύ μικρόςο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας και θανάτους» από την πανδημία του covid-19 σε παιδιά που δεν έχουν άλλα «υποκείμενα» αναπνευστικά, νευρολογικά, καρδιολογικά ή προβλήματα του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

     Σύμφωνα με τη μελέτη που είναι η πρώτη σε μέγεθος ερευνητική εργασία περιλαμβάνει τις περιπτώσεις 651 παιδιών και εφήβων κάτω των 19 ετών που εισήχθησαν σε 138 Νοσοκομεία μεταξύ της 17ης Ιανουαρίου και 3ης Ιουλίου 2020 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα 6 (έξι) παιδιά που έχασαν τη ζωή τους είχαν σοβαρά «υποκείμενα νοσήματα».
     Η μελέτη θα λειτουργήσει «κατευναστικά» για τους γονείς που δικαιολογημένα διακατέχονται από έντονους φόβους για την υγεία και τη ζωή των παιδιών τους καθώς αυτά θα επιστρέψουν σε λίγες μέρες στα Σχολεία.


    Για λόγους ακαδημαϊκής δεοντολογίας συνιστώ στους φίλους αναγνώστες του blog που ενδιαφέρονται να διαβάσουν ολόκληρη την εργασία (στην αγγλική γλώσσα) να ανατρέξουν στους παρακάτω συνδέσμους:

doi: https://doi.org/10.1136/bmj.m3249 (Published 27 August 2020)