3.8.20

Μετά το bullying στο σχολείο, όνειρα χωρίς όρια για την Ελίνα



Του συνεργάτη μας Δημήτρη Κωνσταντάρα

Το 2018, η Ελίνα Τζένγκο , με καταγωγή από την Αλβανία αλλά γεννημένη στην Ελληνική Χαλκιδική και … πλήρως Ελληνίδα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και Νεανίδων στο Μπουένος Άιρες  με βολή στα 63.34. Ένα χρόνο αργότερα, η Ελίνα, πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων (στην κατηγορία κάτω των 18 ετών) με 65.90 στο πλαίσιο των Πανελλήνιων Αγώνων Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ.
και ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας –Κύπρου. Φέτος και έχοντας αλλάξει κατηγορία ( και βάρος ακοντίου) και βρίσκεται πλέον στην Κ-20 ( κάτω των είκοσι ετών) η Ελίνα Τζένγκο, αγωνίστηκε στα Γιάννινα, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και κατέρριψε το Παγκόσμιο ρεκόρ Νεανίδων με 63.96. Και δεδομένου ότι το βάρος του ακοντίου είναι το ίδιο με την κατηγορία Γυναικών, έγινε η αθλήτρια με την τέταρτη καλύτερη βολή όλων των εποχών στην Ελλάδα. Είναι το «Χρυσό παιδί της νέας γενιάς του Ελληνικού στίβου». 
Την ξέρετε;  Την έχετε έστω ακουστά; Δεν νομίζω. Τώρα αρχίζει και απασχολεί τα Μ.Μ.Ε. με τις καταπληκτικές της επιδόσεις. Είναι μια 18 χρονη αθλήτρια από την Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, με Αλβανική καταγωγή η οποία έχει υποστεί αφόρητο bullying  στο σχολείο και στα γήπεδα λόγω της καταγωγής της και η οποία -όπως δήλωσε- έκλαιγε όταν έβλεπε την Ελληνική σημαία στον ψηλότερο ιστό, στο Μπουένος Άιρες.


«Δεν απαρνιέμαι την καταγωγή μου. Έχω Αλβανική καταγωγή. Είμαι όμως 100% Ελληνίδα, γεννήθηκα στην Ελλάδα, πήγα στο Ελληνικό σχολείο, αγαπώ την Ελλάδα και αγωνίζομαι γι αυτήν» είπε σε μια σύντομη συνέντευξή της σε τοπικό κανάλι της Χαλκιδικής.
Και τώρα που την ανακαλύψαμε όλοι όσοι δεν είχαμε ιδέα για την ύπαρξή της καν, να περιμένετε πολλές -πολλές εμφανίσεις της σε όλα τα Μ.Μ.Ε. αλλά -το κυριότερο- πάρα πολλές διακρίσεις σε Παγκόσμιο επίπεδο.
«Βρίσκομαι στον ουρανό. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη. Όταν έκανα το ρεκπόρ, γύρισα στον προπονητή μου, τον Γιώργο Μποτσκαριόφ, σήκωσα τα χέρια και είπα "τα καταφέραμε!"».

Το χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπό της μετά από μια δύσκολη χρονιά λόγω τραυματισμού. Αφιερώνει το μετάλλιο στον προπονητή της, Γιώργο Μποτσκαρίωβ, και όσους πίστεψαν σε αυτήν και τα όνειρά της δεν έχουν ταβάνι. Είναι «Όνειρα δίχως όρια» για την 18χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια. «Μπορούμε να καταφέρουμε το καλύτερο και σε δύσκολες συνθήκες. ΠΡΈΠΕΙ  να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να δουλεύουμε σκληρά» λέει.