28.8.20

«Κεραυνοί» Μακρόν κατά Άγκυρας: «Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από λόγια - Μόνο από πράξεις»!


Η Γαλλία αναμένεται να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, με αφορμή τις τελευταίες προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Άγκυρα σέβεται μόνο λόγια που συνοδεύονται από πράξεις. Όπως τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος:
 «Σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική "κόκκινων γραμμών". Την εφάρμοσα στη Συρία».
Αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Λευκορωσία, εξηγώντας: «Οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεθνοποίηση αυτού του θέματος και το χειρότερο είναι η ρωσική επέμβαση».

Για τον αρχηγό του γαλλικού κράτους οποιαδήποτε ξένη επέμβαση «θα ήταν ανεπιθύμητη», καθώς: «Η βούλησή μας είναι να μετάσχει η Ρωσία σε έναν διάλογο για τη Λευκορωσία και να μας βοηθήσει να πείσουμε τον Πρόεδρο Λουκασένκο για την ανάγκη να δεχθεί μια διαμεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Αυτό που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν σε θέση να πει στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και σε εμένα είναι ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας διαμεσολάβησης του ΟΑΣΕ, αλλά όχι ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συνεπώς, ο Πρόεδρος Πούτιν έχει πολλή δουλειά να κάνει για να μας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».
https://www.pronews.gr/