23.8.20

Ο Τούρκος εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» απειλεί ακόμα και την Γαλλία: «Μην ρίχνει λάδι στην φωτιά στην Μεσόγειο»

Αν και είναι συνταξιούχος, το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που βοήθησε να δημιουργηθεί ο Ναύαρχος ε.α. Cem Gurdeniz πριν από μια δεκαετία, μετατρέπεται σε πραγματικότητα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, σημειώνει το France24 ενώ από τις δηλώσεις του μπορούμε να πούμε ότι ουσιαστικά απειλεί και την ίδια την Γαλλία.

Ο Ερντογάν μετρίασε προς στιγμήν την συγκρουσιακή ρητορική του με προσκλήσεις για συνομιλίες, οι οποίες καθοδηγούνται με σποραδική επιτυχία από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε το γαλλικό δίκτυο ενώ ο πατέρας του αμφιλεγόμενου νέου ναυτικού δόγματος της Τουρκίας δήλωσε στο AFP ότι η απόφαση της Γαλλίας να στείλει πολεμικά πλοία για να βοηθήσει την Ελλάδα στη μεσογειακή της αντιπαράθεση με την Άγκυρα προσθέτει «λάδι στη φωτιά»!
Ο Gurdeniz επικρίνει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Έχω βαρεθεί με τις καθημερινές λεκτικές απειλές του Macron», είπε ο Gurdeniz.
«Για πολλούς Τούρκους τώρα, η Γαλλία ενεργεί σαν «τρομερό παιδί». Μπορείτε να φανταστείτε, απειλούν την Τουρκία;» ρώτησε.
«Εάν η Γαλλία συνεχίσει τέτοιες προκλητικές ενέργειες … που δεν θα εξυπηρετούσαν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα – αυτό θα ρίξει λάδι στη φωτιά και η Γαλλία θα πρέπει να το αποφύγει».
Η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε ύδατα που περιβάλλουν την Κύπρο και το ελληνικό νησί της Κρήτης προκάλεσε μια αναταραχή για τις ενεργειακές πηγές και αναβίωσε παλιές περιφερειακές αντιπαλότητες.
Οι μεγαλύτερες εντάσεις είναι μεταξύ των ιστορικά άβολων συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας, οι οποίοι σχεδόν πήγαν σε πόλεμο «για ορισμένα ακατοίκητα νησάκια στο Αιγαίο» -όπως αναφέρει το France24- το 1996.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συγκάλεσαν μια έκτακτη διάσκεψη την περασμένη εβδομάδα μετά την σύγκρουση ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων σε έντονα αμφισβητούμενες συνθήκες, σημειώνει το France24.
«Εάν η Ελλάδα τραβήξει τη σκανδάλη, θα είναι το τέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε ο Gurdeniz, υπονοώντας ότι η Τουρκία θα αποσυρθεί τότε από τη στρατιωτική συμμαχία.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα, ώστε να εγκαταλείψει» μερικούς από τους θαλάσσιους ισχυρισμούς της, είπε.
Ο Gurdeniz συμφώνησε, λέγοντας: «Πρέπει να σκεφτόμαστε με κρύο αίμα, νηφάλια, με σύνεση».
Ωστόσο δεν βλέπει την ανάγκη για εξωτερική διαμεσολάβηση, υποδηλώνοντας ότι οι εχθροπραξίες θα τελειώσουν μόνο όταν Έλληνες και Τούρκοι καθίσουν και ειλικρινά συζητήσουν τα προβλήματά τους.
Ο Gurdeniz εγκρίνει συντριπτικά τη σκληρή γραμμή του Ερντογάν, αλλά επίσης λυπάται για την αυξανόμενη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας στην ολοένα και πιο ασταθή περιοχή.
Αποκάλεσε την απόφαση της Τουρκίας να σπάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο μετά την εκδίωξη του ισλαμικού προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό το 2013 ως «λάθος».
Υποστήριξε ακόμη πως η Μεσόγειος αντιπροσωπεύει μόλις «το ένα τοις εκατό» των ωκεανών και των θαλασσών του κόσμου.
«Τονίζω πάντα ότι η Τουρκία πρέπει να πάει πέρα από αυτό το 1%: στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Αραβική Θάλασσα και στον Ατλαντικό. Η Τουρκία πρέπει να έχει παρουσία εκεί κάτω. Αυτή είναι η αντανάκλαση μιας αυξανόμενης δύναμης».
https://www.pronews.gr/