11.8.20

Ο Ερντογάν άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου, αλλά οι Αμερικανοί απαιτούν να την κλείσει πάραυτα: Θα το πράξει;


ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση με σκληρό, θεωρώ, περιεχόμενο για τη σημερινή νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι, όπως πάντα, απουσιάζουν όταν η Ελλάδα και η Κύπρος -δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δοκιμάζονται σκληρά από την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που προέκυψε μετά από ερώτηση της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, και του καναλιού OPEN:

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει κοινοποίηση σε άλλα πλοία, για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνα για φυσικούς πόρους σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», τόνισε εμφαντικά.
Ο εκπρόσωπος πιστεύει ότι «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνούν η Ελλάδα και η Κύπρος, τέτοιες δηλώσεις βοηθούν ακόμα και αν ο Ταγίπ Ερντογάν δημόσια δείχνει να μην τις λαμβάνει υπόψη.
  • Κατά τα άλλα:
Βλέπουμε πλέον δια γυμνού οφθαλμού ότι ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου. Έστειλε το γεωτρύπανο Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και αυτό που απομένει να επιβεβαιωθεί στον απόλυτο βαθμό είναι αν κατέβασε και τα καλώδια για να διεξαγάγει έρευνες. Ο Ζήσης Μούσιος αποκάλυψε στο δελτίο του OPEN ότι η Τουρκία προχώρησε και στην ύστατη προβοκάτσια. Κατέβασε τα καλώδια. Άρα ομιλούμε για τη μεγαλύτερη πρόκληση της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας στην πρόσφατη ιστορία.
Εάν κατέβασε τα καλώδια σημαίνει ότι η Τουρκία μέσω του Oruc Reis προσβάλλει την ελληνική κυριαρχία.
Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήδη έχει συναντηθεί με τη στρατιωτική ηγεσία, άρα γνωρίζει τις επιλογές που έχει για να αποκρούσει την τουρκική επιθετικότητα.
Ο καθένας καταλαβαίνει ποιες είναι αυτές οι επιλογές. Αλλά δεν μπορούμε να εικάσουμε ποια θα είναι η τελική του απόφαση, αν και με βάση τις ενημερώσεις που κάνει σε ξένους ηγέτες, γνωρίζουμε ότι δεν θα επιτρέψει την προσβολή της εθνικής κυριαρχίας.
Και ο πρωθυπουργός και η ελληνική διπλωματία έχουν προχωρήσει σε ενημερώσεις ξένων κυβερνήσεων και οργανισμών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί είναι έντονα ανήσυχοι με την κατάσταση και επικοινωνούν με την Αγκυρα μέσων των διπλωματικών και στρατιωτικών καναλιών που διαθέτουν. Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε και επικοινωνία με την Τουρκία σε ανώτερο επίπεδο.
  • Αλλά έχω ένα ένστικτο, ότι θα γίνει το «πολυθρύλητο» τηλεφώνημα, ειδικά για τις απαράδεκτες προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
Εκφράζοντας την προσωπική μου γνώμη, πιστεύω ότι η πρώτη αντίδραση της Ελλάδας πρέπει να είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο. Θα είναι η πιο ισχυρή απάντηση.
Και, βεβαίως, η δεύτερη αντίδραση πρέπει να αφορά την τουρκική προσβολή. Η Αθήνα πρέπει να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τι πρέπει να απαντήσει ο Πρωθυπουργός εάν οι νέες παρεμβάσεις «ηρεμήσουν» τον ταραξία Ερντογάν και αποδεχθεί να εισέλθουν οι δύο χώρες ξανά σε διάλογο; 
Μα είναι προτιμότερη η ειρήνη από τον πόλεμο, χωρίς αμφιβολία. Και να δεχθεί το διάλογο αφού η Τουρκία αποσύρει όλα τα πολεμικά και ερευνητικά της πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.
https://hellasjournal.com/
Efenpress: Αρκεί ο διάλογος να μη παραχωρεί κυριαρχικά μας δικαιώματα και να είναι σύμφωνος με τη διεθνή νομιμότητα.