25.8.20

Προσκόμματα στην πρωτοβουλία του Βερολίνου


Αντικειμενικά εμπόδια στην προσπάθεια της γερμανικής μεσολάβησης υψώνει εκ των πραγμάτων η τουρκική πρωτοβουλία να επεκτείνει τη χρονική περίοδο τέλεσης ερευνών από το «Ορούτς Ρέις» και τα συνοδευτικά του πλοία σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Πρακτικά η τουρκική κίνηση συνιστά μήνυμα προς την Ελλάδα, κυρίως όμως προς το Βερολίνο, από το οποίο και αναχωρεί αύριο το πρωί, με προορισμό πρώτα την Αθήνα και στη συνέχεια την Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Ο κ. Μάας θα συναντήσει όχι μόνο τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Το ταξίδι-αστραπή του κ. Μάας στις δύο πρωτεύουσες έχει σκοπό, αρχικά, μια νέα τριμερή συνάντηση (Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία) και, εν συνεχεία, την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με συγκεκριμένο ορίζοντα ολοκλήρωσης. Είναι απολύτως σαφές ότι οι τουρκικές μεθοδεύσεις των τελευταίων ημερών δεν αποτελούν ενθαρρυντικό σημάδι για την επανέναρξη των διερευνητικών, όποτε και αν αυτές επαναληφθούν. Για την Αθήνα πάντως, διερευνητικές και παρουσία τουρκικών ερευνητικών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν μπορεί να συμβαδίζουν.
Ανησυχία
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την ένταση» που αναπτύσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε χθες ο Κριστόφ Μπούργκερ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, και εξέφρασε την ανησυχία του ότι «οι εντάσεις θα επιβαρύνουν περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε. και η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες». Οπως φάνηκε και από τη συνάντηση των δύο ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Αγκελα Μέρκελ, στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν την περασμένη Πέμπτη, είναι σαφές πως το Βερολίνο κινείται σε συνεννόηση με το Παρίσι, διατηρώντας, ωστόσο, έναν διακριτό ρόλο. Εξάλλου ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας η Γερμανία «να παραμείνει σε διάλογο και με τις δύο πλευρές», αν και τόνισε πως σκοπός είναι Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους μεταξύ τους.
Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα απασχολούν τη συζήτηση στο εσωτερικό της Γερμανίας, μεταξύ άλλων και για το αν το Βερολίνο θα πρέπει να συνεχίσει να προμηθεύει την Αγκυρα με εξοπλισμούς. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα (DeutschlandFunk), γερμανικές εταιρείες προμήθευσαν την Τουρκία με εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή drones και UAV που αναπτύσσει η Αγκυρα τα τελευταία χρόνια. «Κατά τα έτη 2009 έως 2018, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξέδωσε συνολικά 33 άδειες για την παράδοση σχετικών ειδών και εξαρτημάτων και οι σχετικές εξαγωγές ανήλθαν συνολικά σε περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε, ενδεικτικά, το υπουργείο Οικονομικών σε απάντηση επερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke).
Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μερική διακοπή των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, μετά την εισβολή στη βόρεια Συρία προ περίπου ενός έτους. Η απόφαση αιτιολογήθηκε με το σκεπτικό της απαγόρευσης όσων όπλων χρησιμοποιούνται στη Συρία, κάτι που, βεβαίως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί. Σημειώνεται ότι από ελληνικής πλευράς το ζήτημα προμήθειας εξελιγμένων εξοπλισμών από τη Γερμανία προς την Τουρκία έχει τεθεί επανειλημμένως, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γερμανικής σχεδίασης υποβρύχια 214 με αναερόβια πρόωση.
https://www.kathimerini.gr/