5.8.20

ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΘΕΙ -ΛΕΝΕ- Η ΑΤΖΕΝΤΑ.... Η Τουρκία θα θέσει τη Συνθήκη της Λωζάνης στην πρώτη διερευνητική ελληνοτουρκική συνάντηση...!!


«Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, 16 από τα 23 νησιά έχουν ελληνικό στρατό. Η Τουρκία τίθεται εναντίον της Ελλάδας σχετικά με αυτήν την κατάσταση, ‘ η Λωζάνη θα έρθει στο τραπέζι», σημειώνει ο συντάκτης Σαϊγί Οζτούρκ στην Sözcü.



«Σε κάθε ευκαιρία η Ελλάδα προβαίνει σε κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας, ενώ στη Συνθήκη της Λωζάνης που υπογράφηκε από την Ελλάδα και την Τουρκία το 1923, καθώς και τη συμφωνία του Παρισιού το 1947, σημειώνεται για την μη στρατικοποίηση των νησιών, ενώ 16 από τα 23 νησιά που αναφέρονται είναι στρατιωτικοποιημένα και αποκαλύφθηκε ότι έχουν τεράστιο οπλισμό.


Η Τουρκία θα επιδιώξει κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο χωρών να αντιμετωπιστεί ξανά η Συνθήκη της Λωζάνης.

Αν και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι 6 μίλια για τα αεροδρόμια ισχυρίζεται ότι είναι 10 μίλια, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές αυτό είναι κατά των διεθνών συνθηκών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα πρέπει να συζητηθούν για μια καλή γειτονία.

Στη συνάντηση που θα γίνει, θα συζητηθούν τα αμφιλεγόμενα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Καμία χώρα δεν θα σχολιάσει το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, έχει καταρτισθεί η ατζέντα και μεταξύ αυτών είναι οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και ο οπλισμός των νησιών θα είναι μεταξύ των σημαντικών θεμάτων της συνάντησης.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν όταν η πρόεδρος της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Αγαθονήσι.

Ο πρόεδρος Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με κάποιες από τις διατάξεις της Συνθήκης τη Λωζάνης και αναφέρθηκε επίσης, στο ζήτημα του επικεφαλής μουφτή τονίζοντας ότι δεν έχει λυθεί, αφού τοποθετήθηκε και δεν εκλέχθηκε, παραλληλίζοντας το θέμα με αυτό του Πατριάρχη που εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο, όπως σημειώνει το άρθρο.

--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

https://www.stoxos.gr/