9.8.20

Έρχεται «μοντέλο Πόρου» και σε άλλες πόλεις - Γ.Γεραπετρίτης. «Θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων - Η κυβέρνηση θα κρίνει»

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, η απόφαση λήψης νέων μέτρων ενόψει του Δεκαπενταύγουστου θα κριθεί εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων τις αμέσως επόμενες ώρες θα κρίνει αφενός το βαθμό των περιορισμών και αφετέρου τη γεωγραφική έκταση των νέων μέτρων, τα οποία μάλιστα, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και αύριο με το μοντέλο 'Πόρου" και των τοπικών Lockdown να είναι στην πρώτη γραμμή προτίμησης από την Κυβέρνηση.

Με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει στείλει καθαρό σήμα... απάλειψης πιθανών εστιών μετάδοσης του ιού «εν τη γενέσει» τους, πάνω από το χάρτη κυλούν οι ώρες αυτές για τους λοιμωξιολόγους, αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων της πανδημίας σε διαφορετικά σημεία της χώρας, με έκδηλο, ωστόσο, τον προβληματισμό.
​Ήδη, η ξαφνική χθεσινή δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ενίσχυσε τα σενάρια για περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου τα επόμενα εικοσιτετράωρα, την ώρα που με ανησυχία παρακολουθούν το δείκτη  R0 να πλησιάζει απειλητικά την μονάδα (1) οι ειδικοί επιστήμονες και όχι μόνο.
“Μοντέλο Πόρου” στον ορίζοντα
Τόσο η οριζόντια χρήση μάσκας στο εξής όσο και η ταχεία παρέμβαση, όπου διαπιστώνονται τοπικές εστίες υπερμετάδοσης αποτελούν την πρώτη κυβερνητική γραμμή άμυνας απέναντι στη διασπορά του ιού, όπως διαφάνηκε και από την ακαριαία απόφαση για την μετακίνηση του Αστυνομικού Διοικητή Πόρου, μετά τις καταγγελίες της δημοτικής αρχής για πλημμελείς ελέγχους ως προς την τήρηση των μέτρων.
​«Σε σχέση με άλλα μέρη, εδώ δεν υπήρχε απολύτως κανένας έλεγχος τήρησης των μέτρων, εκτός από το δήμο. Αλλά ο δήμος δεν μπορεί να κάνει την Αστυνομία, δεν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα» ανέφερε χθες ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης και αναφερθείς στη συμπεριφορά της Αστυνομίας, «ήταν εντυπωσιακό το πόσο πολύ ήταν απούσα η κάθε διαδικασία ελέγχου», επισήμανε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, η πιθανότητα επανάληψης του «μοντέλου Πόρου», δηλαδή της εφαρμογής τοπικού lockdown ή αυστηρότερου πλέγματος μέτρων προστασίας σε συγκεκριμένη γεωγραφική εμβέλεια κερδίζει έδαφος ανάμεσα στο «πλήθος μέτρων» που έχει η πολιτεία στη διάθεσή της, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σε περίπτωση μάλιστα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξηθεί ανησυχητικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και παρά τα νέα μέτρα προστασίας που ανακοινώθηκαν χθες.
Όλο το «Ευρύ μενού»
Στα επόμενα, μάλιστα, στάδια, σε περίπτωση ραγδαίας επιδείνωσης αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
​«Υπάρχει ένα ευρύ μενού από μέτρα και θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων εφόσον εν τέλει αποδειχθεί ότι υπάρχει ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο» τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας και προειδοποίησε πως «εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν να κάνουν αφενός με την είσοδο στη χώρα, αφετέρου θα έχουμε και εσωτερικά μέτρα που θα αφορούν είτε τοπικές κοινωνίες, περιορισμό ωραρίου, περιορισμό κίνησης, περιορισμό στα καταστήματα, χρήση της μάσκας. Ή, θα έχουμε οριζόντια μέτρα, σήμερα είχαμε τα μέτρα που αφορούν τις λιτανείες και όλες τις εμποροπανηγύρεις», προαναγγέλλοντας την ίδια ώρα εντατικοποίηση των ελέγχων.
Η αποστροφή του κ. Γεραπετρίτη για «ευρύ μενού» μέτρων φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο άμεσων κυβερνητικών παρεμβάσεων σε πόλεις της χώρας, οι οποίες καθίστανται σταδιακά υπερμεταδότες του κορωνοϊού, με τη Βόρεια Ελλάδα να κινείται στις αποχρώσεις του κόκκινου στο χάρτη της Γ.Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σενάρια αναβολής της ΔΕΘ
Η ραγδαία «έκρηξη» κρουσμάτων μάλιστα τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Θεσσαλονίκη πυροδοτεί και σε σενάρια αναβολής της φετινής ΔΕΘ, την ώρα που η διοργάνωση έχει αρχίσει να προβληματίζει σοβαρά κυβερνητικούς παράγοντες και λοιμωξιολόγους.
Παρά το γεγονός ότι η Έκθεση της Θεσσαλονίκης προχώρησε εδώ και μήνες στο σχεδιασμό και την έγκριση (από γερμανικής πλευράς) των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η πιθανότητα αναβολής της παραμένει ισχυρή.
​Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υγειονομικά πρωτόκολλα προέβλεπαν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των εκθετών στα περίπτερα, μειωμένο αριθμό επισκεπτών και διαφορετική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, έχοντας αποσπάσει και τη θετική γνώμη της Γερμανίας, η οποία είναι η φετινή τιμώμενη χώρα, με την καγκελάριο Μέρκελ να έχει αποδεχθεί την πρόσκληση του Πρωθυπουργού τον περασμένο Μάρτιο να επισκεφθεί την ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Μολονότι η κ. Μέρκελ δεν είχε μέχρι πρότινος ακυρώσει την συμμετοχή της (αφού 60 γερμανικές εταιρίες -κολοσσοί συμμετέχουν ως εκθέτες ), η τελική απόφαση για τη διεξαγωγή ή όχι της φετινής Έκθεσης θα κριθεί σε ανώτατη κυβερνητική σύσκεψη μετά τις 20 Αυγούστου.
Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τους λοιμωξιολόγους να δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία την εβδομάδα που ξεκινά από αύριο για τη διοργάνωση της ΔΕΘ, οπότε αν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων αποκλιμακωθούν αισθητά, τότε θα φαντάζει πιο πιθανή η διοργάνωσή της.
Τώρα τρέχουν για να ετοιμάσουν το ΕΣΥ
Στο µεταξύ, όµως, έχει ξεκινήσει και η προετοιµασία του ΕΣΥ για τον Σεπτέµβριο(τόσα χρόνια απλά αφήνονταν στο έλεος και τώρα δηλώνουν ότι τρέχουν), οπότε και είναι πιθανό, µε βάση και την πορεία της πανδηµίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, να βρεθούµε µπροστά σε νέα ακόµη πιο ανησυχητικά δεδοµένα. Εξάλλου µέχρι στιγµής µάλλον διανύουµε απλώς µια περίοδο µε αυξηµένα κρούσµατα, αλλά όχι ουσιαστικά το δεύτερο βασικό κύµα που µπορεί να φέρει αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ αλλά και περισσότερους θανάτους.
​Οι επιστήµονες σε παγκόσµιο επίπεδο προειδοποιούν για νέο ραγδαίο κύµα εξάπλωσης του κορωνοϊού, χωρίς όµως να µπορούν να πουν µε βεβαιότητα µε τι τρόπο θα εξελιχθεί η πορεία του ιού.
​Γι’ αυτό και όλοι ελπίζουν να σταµατήσουν την ανεξέλεγκτη πορεία του είτε µε την ανεύρεση της κατάλληλης φαρµακευτικής αγωγής είτε µε την ανακάλυψη και τη διάθεση του εµβολίου. Μέχρι τότε, όµως, αλλάζει και ο τρόπος αντιµετώπισης και διαχείρισης των περιστατικών του Covid-19, αφού πλέον στη µάχη µπαίνουν πια όλα τα νοσοκοµεία της χώρας και όχι µόνο τα 13 που αρχικά είχαν οριστεί
«Τρέχουν» για το δεύτερο κύμα - SOS από τα νοσοκοµεία για ελλείψεις σε µάσκες - γάντια
Αγώνας δρόµου γίνεται, όµως, και για τις προµήθειες και τα απαραίτητα υλικά στα νοσοκοµεία, όπως γάντια, µάσκες και ειδικές στολές. Και αυτό προκειµένου να µην περάσει η χώρα µας και στο πιθανό δεύτερο κύµα της επιδηµίας ό,τι είχε περάσει τον Μάρτιο, όπου γιατροί και νοσηλευτές ήταν «γυµνοί» µπροστά στον ιό, χωρίς τα βασικά µέτρα προστασίας.
​Ηδη πάντως µπορεί µέχρι σήµερα να είχε δηµιουργηθεί ένα απόθεµα στις ειδικές αποθήκες, όµως τα νοσοκοµεία εξακολουθούν να παραλαµβάνουν τα απαραίτητα είδη µε το σταγονόµετρο. Οι διαµαρτυρίες εξάλλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΕΣΥ είναι συνεχείς για τις νέες ελλείψεις στα µέσα ατοµικής προστασίας.
Γι’ αυτό και για τον Σεπτέµβριο οι αρµόδιοι του υπουργείου Υγείας σχεδιάζουν να προετοιµάσουν διαφορετικά την κατάσταση. Ειδικότερα, σύµφωνα µε πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη δηµιουργία ενός ειδικού ηλεκτρονικού συστήµατος παρακολούθησης τόσο των αποθεµάτων όσο και εκείνων των υλικών που θα χρησιµοποιούνται, ώστε να είναι γνωστό στο υπουργείο Υγείας ανά πάσα ώρα και στιγµή πόσα αποθέµατα υπάρχουν στις αποθήκες.
​Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε η δυνατότητα για ακριβή καταγραφή των υλικών που υπάρχουν, ενώ κάθε νοσοκοµείο διέθετε διαφορετικά είδη προς ιατρική χρήση λόγω και του ακατάστατου συστήµατος προµηθειών που υπάρχει στο ΕΣΥ. ως νοσοκοµεία αναφοράς.
Με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας στους διοικητές των νοσοκοµείων όλης της επικράτειας, θα πρέπει να έχουν έτοιµες έστω λίγες κλίνες αποµονωµένες αποκλειστικά για ασθενείς µε Covid-19, ώστε αν χρειαστεί να τους νοσηλεύσουν.
Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή σε όλους τους διοικητές νοσοκοµείων της χώρας να ετοιµάσουν µε ρυθµούς-εξπρές, ακόµη και στα µικρά νοσοκοµεία των νησιών, κρεβάτια για την πανδηµία(ΜΕΘ όμως;). Η νοσηλεία αυτή βέβαια θα είναι ολιγοήµερη, αφού στη συνέχεια οι ασθενείς θα µεταφέρονται στα µεγάλα νοσοκοµεία της χώρας, όπως γινόταν µέχρι σήµερα από τα µεγάλα νησιά όταν κρινόταν σκόπιµο. Στόχος είναι να µη σηκώσουν όλο το βάρος κάποια νοσοκοµεία, όπως το «Σωτηρία» που αντιµετώπισε περίπου το 70% των περιστατικών, στην περίπτωση που τα περιστατικά ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.
Στην πρώτη φάση της πανδηµίας, πάντως, είχαν οριστεί συγκεκριµένα νοσηλευτικά ιδρύµατα και στα νησιά που θα νοσήλευαν ασθενείς µε κορωνοϊό. Στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν πλήρως και οι Μονάδες της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, όπως τα Κέντρα Υγείας, ώστε να αντιµετωπίζουν και να ελέγχουν εργαστηριακά τα πιθανά κρούσµατα που θα εµφανίζονται, προκειµένου να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν οι επισκέψεις στα νοσοκοµεία. Και αυτό διότι κρίθηκε ότι δεν αντέχει για άλλη µία φορά το ΕΣΥ να παγώσει πλήρως λόγω του Covid-19 και να µετατίθενται όλα τα υπόλοιπα περιστατικά.
https://www.pronews.gr/