13.8.20

Γαλλική αεροναυτική αρμάδα σε κοινή άσκηση σε Αιγαίο και Μεσόγειο


Σε κοινή άσκηση σε Αιγαίο και Μεσόγειο προχώρησαν Ελλάδα και Γαλλία με του Γάλλους να αποστέλλουν μία φρεγάτα, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Κρήτη.
 Οι γαλλικές δυνάμεις έφτασαν τα ξημερώματα και ήδη από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9, έγινε συνεκπαίδευση με ελληνικές δυνάμεις.
Σημειώνεται ότι χθες ο Γάλλος πρόεδρος Μ.Μακρόν είχε προαναγγείλει την αύξηση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, προς περιορισμό της τουρκικής επιθετικότητας.
Στο ελικοπτεροφόρο-πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων επιβαίνει και σημαντικός αριθμός γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων.
Οι Γάλλοι δεν επιθυμούν μεγένθυση της τουρκικής ισχύος. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα «πάγωσε» την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία και μαζί με αυτήν και το θέμα των φρεγατών.
Όμως ο Μ.Μακρόν θεωρεί απαραίτητο να ενισχύσει την γαλλική παρουσία στην περιοχή καθώς υπάρχει γαλλικό ενδιαφέρον πέραν των κυπριακών κοιτασμάτων και για τα ελληνικά κοιτάσματα που θα ανακαλυφθούν τα επόμενα έτη.
Άλλωστε ο Μ.Μακρόν απεχθάνεται προσωπικώς τον Ρ.Τ.Ερντογάν και αυτό είναι ευρέως γνωστό και παίζει σημαντικό ρόλο.
«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
«Αυτά πρέπει να τελειώνουν προκειμένου να επιτραπεί ένας ειρηνικός διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ» ανέφερε συγκεκριμένα.
Δείτε την ανάρτησή του:

https://www.pronews.gr/