5.8.20

Πολύ “βαριά” η Αγιά Σοφιά για τον μουεζίνη… Πέθανε


Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι ο Μουεζίνης Οσμάν Ασλάν πέθανε ξαφνικά μέσα στην Αγία Σοφία από καρδιακή προσβολή, την Κυριακή.
Ο θάνατός του ήρθε λίγες ημέρες μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της μουσουλμανικής προσευχής που συντελέστηκε εκεί, έπειτα από δεκαετίες.
Ο Ασλάν υπηρετούσε στην Αγία Σοφία από την πρώτη ημέρα της προκλητικής μετατροπής της σε τζαμί και μάλιστα εθελοντικά, για να ενημερώνει τους Μουσουλμάνους σχετικά με τα μέτρα του κορωνοϊού μέσα στον ναό.
Ερντογάν: Η Αγία Σοφία έγινε και πάλι τζαμί
Ύστερα από 86 χρόνια, πραγματοποιήθηκε πλήρης μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, σε μία τελετή που είχε έντονο προπαγανδιστικό χαρακτήρα, με σκοπό να προβληθεί ο Ταγίπ Ερντογάν σαν ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, αυτός που επιστρέφει στους πιστούς ένα ιστορικό μνημείο, προϊόν κατάκτησης.
Υποβασταζόμενος από ένα οθωμανικό ξίφος ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας ο ανώτατος ιμάμης και πρόεδρος της αμφιλεγόμενης Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς.
Η κίνησή του δεν ήταν τυχαία. Το οθωμανικό ξίφος θεωρείται σύμβολο της κατάκτησης. Στην παράδοση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δύο πράσινα πανό κρέμονται στον άμβωνα του τζαμιού ως σύμβολο της κατάκτησης, ενώ ένα ξίφος τοποθετείται στην είσοδο του άμβωνα.
Τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζίνηδες διεξήγαγαν την τελετή, υπό το βλέμμα του Ερντογάν, ο οποίος έφτασε στο μνημείο λίγο πριν την έναρξη. Συνοδευόταν από τους περισσότερους υπουργούς της κυβέρνησής του, ενώ στην προσευχή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ, ο εθνικιστής ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Λίγο μετά την προσευχή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον εθνικιστή ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκανε μια σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο για «ευόδωση των προσπαθειών». «Η Αγιά Σοφιά έγινε και πάλι τζαμί», τόνισε.
Όλοι φορούσαν λευκές μάσκες για τον φόβο του κορωνοϊού, ενώ γονάτισαν σε γαλάζια χαλιά. Τα χαλιά έχουν παραχθεί στη δυτική επαρχία Μανίσας, σε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια της χώρας. Φτιαγμένα 100% από ντόπιο μαλλί, φέρουν οθωμανικές αναπαραστάσεις. Τριγωνικά υφάσματα είχαν τοποθετηθεί επίσης στο θόλο, πάνω από το Ιερό Βήμα, όπου βρίσκεται η γνωστή τοιχογραφία της βρεφοκρατούσας Παναγίας. Πολλά τουρκικά κανάλια μετέδιδαν την τελετή σε ζωντανή σύνδεση. Ειδικοί καλεσμένοι και αναλυτές μιλούσαν για τη σημασία της μετατροπής του ναού-μουσείου σε τέμενος.
Διεθνής κατακραυγή για την προπαγανδιστική φιέστα του Ερντογάν και τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας
Σόου εσωτερικής κατανάλωσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης από τα πραγματικά εσωτερικά προβλήματα, χαρακτήρισε ο διεθνής Τύπος τη μουσουλμανική προσευχή που τελέστηκε στην Αγιά Σοφιά.
«Αντί θριάμβου η μετατροπή της Αγίας Σοφίας γίνεται σύμβολο της αδυναμίας του Ερντογάν. Θυμίζει την αποτυχημένη του προσπάθεια να εκβιάσει την περασμένη άνοιξη την ΕΕ με ένα τεχνητό προσφυγικό κύμα» έγραψε η Berliner Zeitung.
Για «εκνευριστική παράσταση του Ερντογάν» έκανε λόγο η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, σημειώνοντας ότι o Τούρκος πρόεδρος τιμά την φήμη του ως «έμπειρου λαϊκιστή», ο οποίος με κάθε είδους «μαγικά» επιχειρεί αντιμετωπίσει την πτώση της δημοτικότητάς του.
Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την πράξη του Τούρκου προέδρου εξέφρασαν παγκόσμιοι ηγέτες.
Πηγή: protothema.gr
https://www.defence-point.gr/