9.8.20

ΕΕ: Έντονη ανησυχία για την συσσώρευση ναυτικών δυνάμεων σε Ν.Α.Αιγαίο αλλά και ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία!

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε πριν από λίγη ώρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, αναφορικά με την συσσώρευση ναυτικών δυνάμεων στο Ν.Α.Αιγαίο, κρατώντας όμως ίσες αποστάσεις από τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο, αποφεύγοντας να κατονομάσει την Τουρκία, ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα.  

Όπως ανέφερε:
«Οι τελευταίες ναυτικές κινητοποιήσεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Αυτά θα οδηγήσουν σε περισσότερο ανταγωνισμό και έλλειψη εμπιστοσύνης.
Τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να καθορίζονται μέσω διαλόγου και με μονομερείς ενέργειες. Οι τελευταίες ενέργειες δεν εξυπηρετούν ούτε την ΕΕ ούτε την Τουρκία.»

Την ίδια στιγμή το σύνολο των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στα πλοία του στόλου έχει τεθεί σε ετοιμότητα, εξαιτίας των πληροφοριών που υπάρχουν ότι η Τουρκία θα επιχείρηση να προχωρήσει σε νέα κλιμάκωση της έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως αντίδραση στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξυ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων επιτήρησης στο Νότιο Αιγαίο, με τις ελληνικές δυνάμεις να παρακολουθούν στενά την κινητικότητα του τουρκικού στόλου, η δραστηριότητα του οποίου εμφανίζεται κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Την ίδια ώρα οι Τούρκοι συνεχίζουν τις ψυχολογικές τους επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποχώρηση μιας κορβέτας κλάσης Ada της TCG BÜYÜKADA και της ΤΠΚ κλάσης Dogan TCG MARTI, από την δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG2 αφού όπως είπε ολοκλήρωσαν την άσκησή τους με σκάφος του γερμανικού Ναυτικού και τώρα κατευθύνονται στο Αιγαίο.
Παράλληλα το τουρκικό διαδίκτυο περνά συνέχεια μηνύματα ότι επίκειται ο απόπλους του Ορούτς Ρέις.

https://www.pronews.gr/