17.8.20

Εγκρίθηκε από επιτροπή της αιγυπτιακής βουλής η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα


Η συνταγματική και νομοθετική επιτροπή της αιγυπτιακής βουλής ενέκρινε νωρίτερα σήμερα τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ Αιγύπτου – Ελλάδας.
Η συμφωνία μεταξύ της αιγυπτιακής και της ελληνικής κυβέρνησης υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου και αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ Αιγύπτου – Ελλάδας στην περιοχή που βρίσκεται από την ακτή της ανατολικής Κρήτης μέχρι τη νοτιοανατολική ακτή της Ρόδου.
Η επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμφωνία, αφού πρώτα εξέτασε πως συνάδει με το αιγυπτιακό σύνταγμα και νομοθεσία.
Σύμφωνα με το «Ahramonline», η σχετική έκθεση της επιτροπής αναφέρει πως η οριοθέτηση έγινε με βάση το διεθνές δίκαιο και προσθέτει ότι περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε τροποποίηση είναι εφικτή μετά από διμερή συμφωνία Αιγύπτου – Ελλάδας, ενώ τονίζει πως αν η μια από τις δύο χώρες θέλει να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης με κάποιο συνορεύον κράτος (σ.σ.: π.χ. τη Λιβύη), θα πρέπει να ενημερώσει έγκαιρα την άλλη πλευρά. Αν βρεθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα όρια της αιγυπτιακής και ελληνικής ΑΟΖ, θα υπάρξει νέα συμφωνία για τον τρόπο αξιοποίησή τους. Τέλος, η έκθεση λέει πως η συνολική οριοθέτηση της ΑΟΖ θα γίνει όταν κριθεί απαραίτητο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την κύρωσή της από την αιγυπτιακή και την ελληνική βουλή.