20.8.20

Σήμερα στη Βουλή οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία



Την Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, οι οποίες εισάγονται σήμερα στη Βουλή. Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πριν λίγο, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι συμφωνίες αναμένεται να κυρωθούν την προσεχή Τετάρτη, ενώ ο Στ. Πέτσας τόνισε ότι η Ελλάδα  δεν παίζει το παιχνίδι της στρατικοποίησης της Τουρκίας, αλλά ενεργοποιεί την διπλωματία.  
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, μέσω τηλεδιάσκεψης, σημειώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε στους ομολόγους του πως η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για την αντιμετώπιση της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα περιστατικά στην Αν. Μεσόγειο και επεσήμανε πως δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με τη γειτονική χώρα, όσο υπάρχει ένταση, και μόνο για τη μία διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών
«Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας.
Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας, οι οποίες κατατίθενται σήμερα και θα εισαχθούν προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 24 Αυγούστου με την προοπτική της κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
https://www.liberal.gr/