10.8.20

Η επόμενη μέρα στην Εύβοια- Σορός άνδρα βρέθηκε στον Κάλαμο


Τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας από την κακοκαιρία, που είχε ως αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλος ένας να αγνοείται, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 
«Ήμασταν στο μάτι του κυκλώνα» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς ο οποίος έκανε λόγο για ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σε σπίτια, ζώα, αυτοκίνητα, δίκτυα, δρόμους, καλλιέργειες, ακόμα και σε εργοστάσια.
  
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στα Πολιτικά, τα Ψαχνά, το Λευκαντί και το Μπούρτζι που βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας που είχε ως αποτέλεσμα χωριά να θαφτούν στη λάσπη.  Η κακοκαιρία έφερε κυρίως δύο χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα ο οποίος μίλησε χθες στην ΕΡΤ. Το ένα χαρακτηριστικό είναι ο μεγάλος όγκος βροχής που υπερέβαινε τα 360 χιλιοστά και το δεύτερο η μεγάλη έκταση της  περιοχής που επλήγη από την καταιγίδα και η οποία έφτασε τα 400 τετρ. χλμ.
Ο τραγικός απολογισμός από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια είναι επτά νεκροί- ανάμεσά τους ένα βρέφος. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του άνδρα που αγνοείται στο Μπούρτζι.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί βρέθηκε πτώμα άνδρα στη θαλάσσια περιοχή του Καλάμου και θεωρείται πολύ πιθανό ότι πρόκειται για τον 70χρονο, ο οποίος αγνοείται στην Εύβοια, όπου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στο Μπούρτζι, κατά τη χτεσινή θεομηνία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα στοιχεία και οι περιγραφές συγκλίνουν στο να είναι ο αγνοούμενος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει επίσημη ταυτοποίηση. Την υπόθεση έχει αναλάβει το Λιμενικό, ενώ το πτώμα μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου θα γίνει η ταυτοποίηση.
Ειδικότερα, χθες το βράδυ νεκρός βρέθηκε ο 42χρονος σύζυγος της 38χρονης, η οποία είχε βρεθεί νωρίτερα έξω από το σπίτι της στην Αμφιθέα Εύβοιας. Στα Πολιτικά τη ζωή τους έχασαν ένα βρέφος οκτώ μηνών, καθώς και 86χρονος και 85χρονη, ενώ στο Μπούρτζι βρέθηκαν νεκροί 74χρονος και 73χρονη.
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως, κινητοποιώντας όλον τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή από χθες. Ωστόσο, δεν υπήρξε σωστή πρόβλεψη για το ύψος της βροχής, πράγμα που θα οδηγούσε σε διαφορετικές κινήσεις αντιμετώπισης των φαινομένων. 
Σχετικά με το 112, για το οποίο ήδη επικριτικά αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός είπε πως «η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση, όπως η συγκεκριμένη της Εύβοιας, επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής. Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από τη μη χρήση του» καθώς οι περισσότεροι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν. 
naftemporiki.gr και με πληροφορίες από ΑΜΠΕ