24.8.20

Χάος στην Τρίπολη της Λιβύης: Εξέγερση εναντίον Ρ.Τ.Ερντογάν

ΟΤούρκος πρόεδρος Ερντογάν ευρίσκεται σε πλήρη απόγνωση αναζητώντας «νίκες» αλλιώς το καθεστώτος του θα καταρρεύσει από τα προβλήματα.
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες Λίβυοι συνεπικουρούμενοι από τους ηγέτες των φυλών της χώρας επιτέθηκαν κατά κυβερνητικών κτιρίων της ξεπουλημένης στους Τούρκους κυβέρνησης του GNA,ενώ οι πολιτοφυλακές του Σαράτζ άνοιξαν αδιακρίτως πυρ εναντίον τους, σε ένα σκηνικό διάλυσης στην Τρίπολη .    

Ο εκπρόσωπος των ανατολικών δυνάμεων της Λιβύης, Ahmed Al-Mesmari, δήλωσε την ίδια στιγμή ότι οι ναυτικές και οι χερσαίες  δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας ενισχύουν με νέες δυνάμεις την Σύρτη, και βρίσκονται σε κατάσταση πολεμικών επιχειρήσεων, αφού εθεάθησαν τουρκικά πλοία στην περιοχή.

Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και για προετοιμασίες των αιγυπτιακών δυνάμεων στην βάση Σίντι Μπαρανί που είναι μια ανάσα από την περιοχή αυτή, ενώ όλα αυτά υλοποιούνται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Al-Mesmari είπε σε συνέντευξη Τύπου, «Έχουμε εντοπίσει τουρκικά πολεμικά πλοία να κινούνται προς την πλευρά της Σύρτης, εκτός από τις χερσαίες δυνάμεις κινητοποιήσαμε και τις δυνάμεις στην περιοχή Al-Wasaka».

«Επίσης εντοπίσαμε νέες δυνάμεις των αντιπάλων να μεταφέρονται τώρα από την πόλη Μισράτα, οι οποίες  σκοπεύουν να επιτεθούν στις περιοχές Σύρτη, Αλ-Τζούφρα, Αλ Μπουραϊκά στην περιοχή της Εύφορης Ημισελήνου», τόνισε ο ίδιος.

Ο Αλ-Μισμάρι είπε επίσης ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε μια έκτακτη συνάντηση στις 11 π.μ. στην Σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη, στην οποία συμμετείχαν ο Τούρκος υπαρχηγός του στρατού, ορισμένοι Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί και πολέμαρχοι της λιβυκής πολιτοφυλακής, οι οποίοι συζητούσαν για την τελική επίθεση στην πόλη της Σύρτης.

Την Παρασκευή, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός, ενώ και ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου, ζήτησε επίσης την παύση των εχθροπραξιών στη χώρα, μετά από διεθνείς εκκλήσεις. όλα όμως είναι στον αέρα διότι η Άγκυρα θέλει σύγκρουση.

Η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας ελέγχει μόνο τα δυτικά της χώρας, και συνεχίζει την σύγκρουση μεταξύ αυτής και των ανατολικών δυνάμεων της Λιβύης (του Εθνικού Στρατού της Λιβύης) με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, αφού ο Λίβυος πολέμαρχος ξεκίνησε μια  εκστρατεία πριν από 14 μήνες για τον έλεγχο της πρωτεύουσας προτού η τουρκική υποστήριξη επιτρέψει στον GNA να ανακαταλάβει πολλά εδάφη .

Τώρα όμως δυνάμεις πιστές και στις δύο πλευρές και τους διεθνείς υποστηρικτές τους συγκεντρώνονται γύρω από την πόλη Σύρτη, εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών για αποφυγή κλιμάκωσης.

Ο Αλ-Μισμάρι πρόσθεσε, «ότι κάθε εχθρική πράξη θα αντιμετωπιστεί με δύναμη και είμαστε για όλα» .

Εκτιμήσεις ειδικών αμυντικών αναλυτών φέρουν μια πιθανή υλοποίηση νέων αεροπορικών επιθέσεων, κατά των Τούρκων και των υπηρετών τους (GNA), παρόμοιες με αυτές είχαν ως στόχο πρόσφατα εγκατεστημένα τουρκικά συστήματα αεράμυνας στο Al-Sadada, κάτι που είναι σημαντικό επειδή οι δυνάμεις της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας έχουν συγκεντρώσει τα στρατεύματά τους στην περιοχή για πιθανή επίθεση στη Σύρτη.

Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος διότι ετοιμάζεται να κτυπήσει στην Σύρτη για να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό του, ειδικά μετά το φιάσκο με τα 320 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο.     
 https://www.pentapostagma.gr/