9.8.20

Πολιτική "ανάφλεξη" στη Μέση Ανατολή - Στον δρόμο για πρόωρες εκλογές

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Λίβανο, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στον απόηχο των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού και ενώ διαδηλωτές είχαν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας για να δείξουν την οργή τους για την πολιτική τάξη, που θεωρούν υπεύθυνη για την τραγωδία.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη αγγίζει τους 158, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων ανέρχεται σε 6.000.
Οι διαδηλωτές άσκησαν έντονη κριτική στη διαχείριση της μεγαλύτερης έκρηξης στην ιστορία της Βηρυτού, από την παρούσα κυβέρνηση της χώρας.
Μάλιστα φώναζαν “ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση,” ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν “Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι.”
Η αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που προσπάθησαν να περάσουν ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο στο κέντρο της Βηρυτού.
Οι συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας ήταν συνεχείς, ενώ μέρος του κόσμου είχε εισβάλει ήδη στο υπουργείο Εξωτερικών και Ενέργειας. Απο τις συγκρούσεις μέχρι στιγμής ένας αστυνομικός έχει χάσει τη ζωή του και πάνω από 230 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί.

Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε», σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών μέχρι να συμφωνήσουν», πρόσθεσε. «Είμαι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή», υπογράμμισε.
«Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί», είπε ο Ντιάμπ. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», συμπλήρωσε.

Κύματα αντικυβερνητικής οργής
 

Εξάλλου η έκρηξη στην Βηρυτό με τους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες και αστέγους έχει πυροδοτήσει μια μαζική αντικυβερνητική οργή που απειλεί την υπόσταση της κυβέρνησης, που ελέγχεται από τη Χεζμπολά αλλά και των κομμάτων γενικότερα.
Σε αυτό το πλαίσιο 3 βουλευτές του κόμματος Καταέμπ των Χριστιανών Φαλαγγιτών, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση απέναντι στη ισχυρή Χεζμπολά, παραιτήθηκαν από το Κοινοβούλιο. Και όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι οι τελευταίες.
Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον ηγέτη του κόμματος Sami Gemayel, στην κηδεία ενός ηγετικού μέλους του κόμματος, που σκοτώθηκε από την καταστροφική έκρηξη που έγινε την Τρίτη, στο λιμάνι της Βηρυτού και η οποία κατέστρεψε τμήματα της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
"Οι βουλευτές του Καταέμπ αποφάσισαν..., να περάσουν στην αντιπαράθεση για έναν ελεύθερο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο Λίβανο,” είπε ο ίδιος.
"Προσκαλώ όλους τους αξιότιμους [βουλευτές] να παραιτηθούν ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αποφασίσουν για το ποιος θα τους κυβερνήσει, χωρίς κάποιος να τους επιβάλλει κάτι,” πρόσθεσε.
Η Χεζμπολάχ, είναι η μόνη οργάνωση που κράτησε τα όπλα της από την εμφύλια σύρραξη στο Λίβανο (1975-1990), ενώ οι πολιτικοί της σύμμαχοι έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, που διαθέτει 128 έδρες και έχουν εκλεγεί το 2018.

Εκρηκτική η ατμόσφαιρα και στο Ισραήλ - Πλήθος κόσμου ζητά παραίτηση Νετανιάχου

Aρκετές χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στην Ιερουσαλήμ και πολιόρκησαν την κατοικία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε άλλη μια μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό της χώρας να επιρρίπτει σε ΜΜΕ την ευθύνη της υποκίνησης των ταραχών από αριστερούς.
Τουλάχιστον 5.000 άτομα – σύμφωνα με την αστυνομία και 15.000 όπως μετέδωσε το Channel 13 – μετείχαν στη διαδήλωση χθες βράδυ για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «ήλθε η ώρα σου» και «πρωθυπουργός του εγκλήματος» και αξιώνοντας από τον Νετανιάχου να παραιτηθεί λόγω των εις βάρος του κατηγοριών για διαφθορά και της κακοδιαχείρισης, όπως λένε, της υγειονομικής κρίσης με την πανδημία του κορονοϊού.
Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη διαδήλωση λίγο μετά τα μεσάνυκτα καλώντας με τηλεβόες τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν και μισή ώρα αργότερα ξεκίνησε την επιχείρηση της απομάκρυνσής τους από την περιοχή, καθώς προηγούμενες διαδηλώσεις είχαν σημαδευτεί από συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής.
 
Στο μεταξύ ο Νετανιάχου επιτέθηκε γι’ άλλη μια φορά κατά ισραηλινών ΜΜΕ και ειδικά του Channel 13 κατηγορώντας τα για μεροληπτική κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αγνοώντας, όπως είπε, τη βία των διαδηλωτών καθώς και τις καθημερινές «απειλές θανάτου» κατά της οικογένειάς του την ώρα που εκείνος «δίνει μάχη για την ανάταξη της οικονομίας και την οικονομική στήριξη των Ισραηλινών πολιτών».
Εις βάρος του Νετανιάχου απαγγέλθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο κατηγορίες για δωροληψία και απάτη σε αρκετές υποθέσεις, ενώ την οργή εναντίον του πυροδοτεί και το αυστηρό lockdown, που επιβλήθηκε για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, προκαλώντας αύξηση των ποσοστών ανεργίας στο Ισραήλ, ενώ η άρση του τον Μάιο πυροδότησε νέα αύξηση των κρουσμάτων.