14.8.20

Οδεύουν προς διπλωματική λύση


Μετά από αρκετά 24ωρα αντιπαράθεσης στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου και ύστερα από 3 εβδομάδες κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η τουρκική Προεδρία και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιου λόγου και επίσημων δηλώσεων, ανέφερε στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με την οποία είχε επαφή το μεσημέρι της Πέμπτης πως η Άγκυρα τάσσεται υπέρ του διαλόγου της δικαιοσύνης και της επίλυσης των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής προεδρίας έρχεται αμέσως με τη δημοσιοποίηση του παγώματος πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, αλλά και της δημόσιας τοποθέτησης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πως η χώρα του θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο για να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη ανησυχία λόγω των τουρκικών ενεργειών.
Επίσης, η στάση της Άγκυρας φαίνεται να καθορίζεται και από τις εξελίξεις της τελευταίας στιγμής, δηλαδή τη διεξαγωγή κοινών αεροναυτικών ασκήσεων Ελλάδας-Γαλλίας στην επίμαχη περιοχή που περικλείεται από την παράνομη τουρκική Navtex και κυρίως από την παρουσία μαχητικών Rafale που απογειώθηκαν από τη βάση της Πάφου στην Κύπρο και προσγειώθηκαν στην Κρήτη στα πλαίσια της διαρκούς ελληνογαλλικής συνεργασίας, αλλά και των συμφωνιών Γαλλίας-Κύπρου για την παροχή ναυτικών και αεροπορικών διευκολύνσεων εκ μέρους της Λευκωσίας.
Συνάμα, τα τελευταία 24ωρα εισήλθαν έντονα στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου Ισραήλ και Αίγυπτος με δηλώσεις τους υπέρ των ελληνικών θέσεων, στοιχείο πολύ καθοριστικό για τη διαμόρφωση της τουρκικής στάσης από τούδε και στο εξής.
Πιο συγκεκριμένα η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης προβλημάτων στην Μεσόγειο στο πλαίσιο της «δικαιοσύνης, του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου». Η ανακοίνωση αυτή εξεδόθη αμέσως μετά τη συνομιλία του Ερντογάν με την Άγκελα Μέρκελ με αντικείμενο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα πλαίσια της γερμανικής διαμεσολάβησης για την έναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.
Την ίδια ώρα ο πρύτανης της τουρκικής διπλωματίας και βετεράνος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Φαρούκ Λόλογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν βλέπει πολεμική σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας και επισήμανε μάλιστα πως η παρουσία γαλλικών Rafale στην Πάφο και την Κρήτη αποτελεί το προοίμιο της σταδιακής συγκρότησης ευρωπαϊκού στρατού με επίκεντρο τη Γαλλία.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ
Περί τις 18:00 της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Γερμανίδα Καγκελάριο για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λίγο αργότερα, μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
https://www.zougla.gr/