31.8.20

Ερχεται ο... ΕΝΦΙΑ με στόχο 2,5 δισ. ευρώ

Ο ΕΝΦΙΑ μας έρχεται
 εμπρός, βήμα ταχύ
να τον προϋπαντήσουμε με ...μάσκα ιατρική!
Juan
Το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στους λογαριασμούς Taxisnet 7.300.000 ιδιοκτητών ακινήτων τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ, φόρο από τον οποίο το κράτος αναμένει έσοδα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», πιθανότερες ημερομηνίες είναι από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ιδιοκτήτες θα έχουν περιθώριο έως τα τέλη του ίδιου μήνα για να πληρώσουν την πρώτη από τις έξι συνολικά μηνιαίες δόσεις του φόρου ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών, σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματος, δεν παρέχει καμία έκπτωση σε εκείνους που επιθυμούν να εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου εφάπαξ στη λήξη της πρώτης δόσης.
Μικρή η «ανάσα»
Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η αύξηση κατά μία δόση δεν δίνει ουσιαστική «ανάσα» στα νοικοκυριά για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, τη στιγμή που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν υποστεί μειώσεις μισθών, απώλεια εισοδημάτων ή και μείωση των εισπραττόμενων ενοικίων. 
Ωστόσο, όποιος εμφανίζει αδυναμία να πληρώσει τις έξι μηνιαίες δόσεις έχει τη δυνατότητα να εντάξει την κάθε δόση χωριστά στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων με επιβάρυνση ένα σχετικά χαμηλό επιτόκιο.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί μετά το νέο έτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού. Αυτό όμως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα εξεταστεί με βάση τα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες το αμέσως προσεχές διάστημα.
Η φορολογία
Αξίζει να τονιστεί ότι για όσους φορολογουμένους δεν υπήρχε καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ο ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει σε λίγες εβδομάδες θα είναι ίδιος με αυτόν που κατέβαλαν πέρυσι.
Αν κάποιος, στο πλαίσιο και των διορθώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών που αφορούν τους υπολογισμούς δημοτικών τελών, φόρων και ΤΑΠ, προχώρησε σε τροποποίηση του Ε9 αυξάνοντας τα τετραγωνικά μέτρα, τότε είναι πολύ πιθανόν να επιβαρυνθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ.
Αυτό που θα διαπιστώσουν τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών είναι ότι η πρώτη δόση που καλούνται να πληρώσουν είναι μειωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, καθώς εφέτος ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις και όχι σε πέντε που ίσχυσε πέρυσι.
Για παράδειγμα, για ιδιοκτήτη ακινήτου που καλείται να πληρώσει συνολικό ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ η καθεμία από τις έξι δόσεις που θα πληρώσει είναι 83,3 ευρώ, ενώ πέρυσι η πρώτη δόση (από τις πέντε) ήταν 100 ευρώ. Αν καθυστερήσει ο φορολογούμενος να πληρώσει την κάθε δόση έστω και μία ημέρα, θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της εν λόγω δόσης.
Συμψηφισμός
Επίσης, χιλιάδες φορολογούμενοι που περιμένουν επιστροφή φόρου δεν θα τη δουν ή θα τη λάβουν ψαλιδισμένη, καθώς θα γίνει συμψηφισμός του ποσού αυτού με το σύνολο του ΕΝΦΙΑ. 
Για παράδειγμα, αν κάποιος περιμένει επιστροφή φόρου 400 ευρώ και την ίδια στιγμή από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκύπτει φόρος 300 ευρώ, τότε η Εφορία θα συμψηφίσει τα δύο ποσά και θα του επιστρέψει τη διαφορά, δηλαδή τα 100 ευρώ.
Αν όμως δεν έχει επιστροφή φόρου, θα μπορέσει να πληρώσει τα 300 ευρώ σε έξι δόσεις, δηλαδή 50 ευρώ κάθε μήνα.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτός ο στόχος να εισπραχθούν τα 2,7 δισ. ευρώ από το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων παρά τη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στα ληξιπρόθεσμα χρέη και την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Συμψηφισμοί με χαμένα ενοίκια
Στην κατηγορία εκπτώσεων ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται και όσοι έχασαν εισοδήματα από ενοίκια εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% λόγω των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Το 30% των απωλειών θα συμψηφισθεί από την ΑΑΔΕ με τις οφειλές που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ημερομηνία καταβολής από την 31η Ιουλίου 2020 και μετά με εξαίρεση τις δόσεις ρυθμίσεων. 
Για παράδειγμα, όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος για να έχουν έκπτωση 2%, η έκπτωση φόρου κατά 30% επί της απώλειας των εφετινών ενοικίων θα αφαιρεθεί στο σύνολό της από τον ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο θα συμβεί και για όσους ο φόρος εισοδήματος υπολείπεται της έκπτωσης φόρου από την απώλεια των ενοικίων. Σε αυτή την περίπτωση θα μηδενιστεί οι φόρος εισοδήματος και το υπόλοιπο ποσό της έκπτωσης φόρου θα μειώσει και αυτό τον ΕΝΦΙΑ.

https://www.tovima.gr/