2.8.20

Αναδρομικά εντός 2020 = Εκλογές;


Γράφει ο Αγκιτάτορας
Η απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή στους συνταξιούχους των ποσών, που όπως αποδείχτηκε δικαστικά, παρανόμως περικόπηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον τρόπο καταβολής τους.
Κι ενώ επί μέρες αναμεταδίδονταν ότι επίκειται ρύθμιση για τμηματική καταβολή τους σε ετήσιες δόσεις μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπληξε ευχάριστα τους συνταξιούχους μιλώντας για άμεση καταβολή 1,4 δισ. εντός του τρέχοντος έτους.
Αν και το 1,4 απέχει πολύ από τα 3,9 δισ. στα οποία υπολογίζονταν το ποσό (επειδή η ρύθμιση θα αφορά μόνο τις περικοπές σε κυρίες συντάξεις άνω των 1000 ευρώ), η ολική εξόφληση μέσα σε περίοδο ύφεσης θα αποδειχτεί σημαντικό στήριγμα για τα οικογενειακά εισοδήματα, αν θα εξαντλήσει τα ήδη πολύ πιεσμένα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.
Οι παροχές, ειδικά όταν γίνονται με τέτοιο τρόπο, γεννούν εκλογικές υποψίες. Όχι τόσο για τον Σεπτέμβριο αλλά σε δεύτερο πλάνο, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Να έχει κιόλας εξαντληθεί το δεκαοκτάμηνο από τις προηγούμενες και να μην τίθεται θέμα εκλογών με λίστα. Να μπορεί δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα μετακινήσεων βουλευτών σε άλλες περιφέρειες και η διεκδίκηση εισόδου στη Βουλή υπουργών που δεν πολιτεύθηκαν έως τώρα και θα ήταν άκομψο, στα πλαίσια της λίστας, να υπερκεράσουν υπάρχοντες βουλευτές.
Αν και δεν είμαι θιασώτης των πρόωρων εκλογών, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική και εθνική συγκυρία, κάποιες επιλογές, όπως αυτή των αναδρομικών, δημιουργούν εύλογες απορίες. Για να δούμε…
http://lastpoint.gr/