4.8.20

Σκηνές αποκάλυψης στην Βηρυτό από τις τρομακτικές εκρήξεις - Τουλάχιστον 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες (βίντεο, upd)

Κόλαση του Δάντη θυμίζουν οι εικόνες από την πρωτεύουσα του Λιβάνου - Το τεράστιο ωστικό κύμα από τις εκρήξεις έφτασε μέχρι και την Κύπρο

Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο 10 για νεκρούς, μετά τις αρχικές που μιλούσαν μόνο για πολλούς τραυματίες.Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 νεκροί.


Τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν το σκηνικό του απόλυτου πανικού: άνθρωποι καλλυμμένοι με αίμα, κατεστραμμένα κτήρια, γυαλιά παντού. Οι τραυματίες εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να δείχνουν εικόνες από ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια. ​



«Είδα μια πύρινη σφαίρα και καπνό να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν, αιμόφυρτοι. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτίρια. Τα τζάμια στα πολυόροφα κτίρια έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Η πρώτη έκρηξη ταρακούνησε το λιμάνι της Βηρυτού, λίγο μετά τις 18:00, τοπική ώρα. 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP. Οι καπνοί έγιναν ορατοί από μεγάλη απόσταση, ενώ ταρακουνήθηκε ολόκληρη η πόλη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί τραυματίες και έχουν διαπιστωθεί εκτεταμένες ζημιές στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο εκρήξεις με διαφορά 15 λεπτών.
Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει.
Τζάμια έσπασαν και έπεσαν ψευδοροφές σε πολλά κτίρια σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ τα αυτοκίνητα από το ωστικό κύμα εκτινάσσονται χιλιόμετρα μακριά. Μια πηγή ασφαλείας είπε στο τοπικό κανάλι LBC ότι η έκρηξη οφείλεται σε πυρκαγιά σε αποθήκη που περιείχε πυροτεχνήματα ή κατ' άλλους αποθήκες πυρομαχικών χωρίς να επιβεβαιώνεται επίσημα.
Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός τραυματιών και εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν εικόνες από ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια. Κάποιοι ήταν καλυμμένοι με αίμα.



Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από τις εκρήξεις προκλήθηκε εκτεταμένες ζημιές. Μέχρι στιγμής δεν αποσαφηνιστεί η αιτία των εκρήξεων.
Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η πρώτη έκρηξη ταρακούνησε το λιμάνι της Βηρυτού, λίγο μετά τις 18:00, τοπική ώρα. Όπως φαίνεται και στα βίντεο, στα οποία απαθαντίζεται το τρομακτικό σκηνικό, ο καπνός που βγαίνει από τα κτήρια είναι τεράστιος και πολύ πυκνός.

Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η πρώτη έκρηξη ταρακούνησε το λιμάνι της Βηρυτού, λίγο μετά τις 18:00, τοπική ώρα. Όπως φαίνεται και στα βίντεο, στα οποία απαθαντίζεται το τρομακτικό σκηνικό, ο καπνός που βγαίνει από τα κτήρια είναι τεράστιος και πολύ πυκνός.
Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πρώτη, προκαλώντας καταστροφές στα κτήρια της περιοχής.


Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πλήθος από βίντεο, στα οποία αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής. Ανταποκρίτρια του γαλλικού μέσου ενημέρωσης France24, είπε ότι η πρώτη έκρηξη πιθανόν να προκλήθηκε από εκτόξευση πυραύλου. Όπως ανέφερε, δε, είδε γείτονές της καλυμμένους με αίμα και γυαλιά.
Ανησυχία και στην Κύπρο 
Σε ολόκληρη τη Κύπρο ακούστηκε η μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε, το απόγευμα της Τρίτης, στο λιμάνι της Βηρυτού.
Πολλοί πολίτες τηλεφωνούσαν στα ΜΜΕ και στην Αστυνομία για να μάθουν από που προερχόταν ο εκκωφαντικός ήχος και το ωστικό κύμα που έγινε αισθητό στη μεγαλόνησο.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως υπάρχουν πολλές αναφορές για την έκρηξη αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά για συμβάν στη Κύπρο.
Κατά την αστυνομία ο ήχος προερχόταν από το λιμάνι της Βηρυτού. Πέρυσι το καλοκαίρι είχε πέσει στη Κύπρο ρωσικός πύραυλος S-200 που είχε εκτοξευθεί από τη Συρία και στόχευε αεροσκάφη του Ισραήλ.

https://www.pronews.gr/