9.7.20

Με γερμανικούς πυραύλους οι σφαγές άμαχων Κούρδων από τουρκικά UAV

Το τουρκικό κράτος χρησιμοποιεί οπλισμένα UAV για να διαπράξει σφαγές ενάντια στον άμαχο πληθυσμό στην περιοχή του Κουρδιστάν, στο Βόρειο Ιράκ και αλλού, με την έμπρακτη υποστήριξη του Βερολίνουν και τη γερμανική προμήθεια όπλων και τεχνογνωσίας, παρά το εμπάργκο που έχει επιβληθεί. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Niels Annen δήλωσε ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι "η προστασία του άμαχου πληθυσμού και η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι υψίστης σημασίας. Είναι επίσης η βασική στάση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης ότι οποιαδήποτε χρήση όπλων πρέπει να πραγματοποιείται στο πλαίσιο των σχετικών κανόνων του διεθνούς δικαίου".
Εν τω μεταξύ, οι Πράσινοι/Συμμαχία 90' υπέβαλαν ερώτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με την εξαγωγή όπλων και παροχή τεχνογνωσίας για την παραγωγή τους στην Τουρκία.
Ενόψει των επανειλημμένων παρεμβάσεων του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία τα τελευταία χρόνια κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της πρόσφατης αύξησης της τουρκικής συμμετοχής στις μάχες στη Λιβύη, η γερμανική υποστήριξη στις τουρκικές επιχειρήσεις δημιουργεί πολλές ανησυχίες.
Συγκεκριμένα, η παρέμβαση τεσσάρων σελίδων των Πράσινων αφορά τις κεφαλές για τους αντιαρματικούς πυραύλους που ονομάστηκαν από τον τουρκικό στρατό ως "UMTAS" ή "Mızrak-U" και "MAM-L", και κατασκευάζονται από την τουρκική εταιρεία Roketsan.
Οι Πράσινοι ζητούν να γνωστοποιηθεί πόσες κεφαλές UMTAS, οι οποίες επιτρέπουν στον τουρκικό στρατό να πραγματοποιεί μαζικές δολοφονίες, έχουν λάβει άδειες εξαγωγής στην Τουρκία από το 2010.

Η TDW είναι θυγατρική του ομίλου MBDA με έδρα τη Γερμανία, η οποία έχει αναπτύξει πυραυλικό σύστημα και έχει Γάλλους και Ιταλούς εταίρους. Η έρευνα της ANF έδειξε ότι η TDW, με τη συμφωνία της γερμανικής κυβέρνησης, έχει παράσχει το σχέδιο για τους πυραύλους OMTAS, τους οποίους η κυβέρνηση Ερντογάν αποκαλεί δική της παραγωγή.
Λέγεται ότι το OMTAS, το οποίο αναπτύχθηκε ως αντιαρματικός πύραυλος, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη με το σύστημα παράλληλης κεφαλής που παράγεται από την TDW. Με τη βοήθεια της γερμανικής τεχνολογίας, οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς έχουν εξοπλιστεί με ένα σύστημα ενημέρωσης που μπορεί να αλλάξει τον στόχο του ακόμη και μετά την πυροδότηση.
https://www.pentapostagma.gr/