16.7.20

Ρωσικά μαχητικά ισοπέδωσαν το υπό τουρκική κατοχή Χαλέπι

Σύμφωνα με τις αναφορές, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση στο Χαλέπι με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες.
Οι συριακές δυνάμεις έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού Χαλεπίου που βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 
Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή, Ragıp Soylu, η Ρωσία στέλνει ένα μήνυμα στην Άγκυρα για τη Λιβύη μέσω… Συρίας.
Τελικά ίσως ο ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη μπορεί να τερματιστεί μέσω ενός άλλου μετώπου στο οποίο δεν πέτυχε κανέναν στρατηγικό της στόχο. Πρόκειται για το μέτωπο της Συρίας, το πλέον ακανθώδες για την Τουρκία καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Κουρδικό.
Η επίθεση έρχεται δύο εβδομάδες μετά την συνεννόηση Πούτιν, Ερντογάν και Ροχανί για ειρήνη στη Συρία. Τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διευκρινίσει ότι «πρωτίστως μιλάμε για τη συνέχιση της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας». «Πρέπει να σκεφθούμε ποια μέτρα επιπλέον χρειάζονται για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών ομάδων που συνεχίζουν τη δράση τους», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την άποψη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία θα αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη της σταθερότητας στη συριακή επικράτεια. «Θα καταβάλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στη γείτονα Συρία. Επειδή είμαστε εγγυήτριες χώρες της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, οι αποφάσεις μας και οι δράσεις μας θα έχουν θεμελιώδη σημασία και θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για τη σταθερότητα στη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι «προτεραιότητες για την Τουρκία παραμένουν η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και η κατάπαυση του πυρός σε αυτή τη χώρα».
Όπως όλα δείχνουν η ξύλινη διπλωματική γλώσσα προδίδεται από τις πράξεις.



pentapostagma