11.7.20

Αγία Σοφία


Να λοιπόν που ο αδίστακτος Σουλτάνος μετατρέπει την Αγιά Σοφιά,σύμβολο-μνημείο της παγκόσμιας χριστιανικής κληρονομιάς και αριστούργημα μοναδικό της αρχιτεκτονικής,σε τζαμί. Εργαλειποιείτην Αγιά Σοφιά για την υλοποίηση των όποιων φιλοδοξιών του.Παίζει :έν ού παικτοίς:
Δεν είναι δικό του κτήμα.Ανήκει στην ανθρωπότητα.
      Απόφαση-μαχαιριά στην Χριατιανική κοινότητα και όχι μόνο.Μαχαιριά στην Ορθοδοξία,μαχαιριά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως,μαχαιριά στον Ορθόδοξο Ελληνισμό.Που έκτιςε την Αγία Σοφία και επί χίλια χρόνια λειτουργούσε ως Ορθόδοξος ναός.


      Οι εκκλήσεις του Πατριάρχη,της Ελλάδος,των ΗΠΑ,της Ρωσίας,της ΕΕ,της UNESCO αγνοήθεικαν.Ανοικτή η πρόκληση προς τον πολιτισμένο κόσμο.Οι επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα οπωσδήποτε δυσμενείς.Η σχέση της Τουρκίας με τη Δύση άγνωστες.
       Η απόφαση δεν ήταν έκπληξη.Έκπληξη θα ήταν αν η Αγία Σοφία αποδιδόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,όπου ανήκει,για να αποτελέσει και πάλι Ορθόδοξο ναό: προς δόξαν. Θεού
        Η διεθνής κοινότητα δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις απειλές του Ερντογκάν.Θα μπορούσε κάτι να έχει κάνει για να αποτρέψει αυτή την απόφαση.Δεν έκανε τίποτε.Μόνο συστάσεις που ήταν φανερό ότι θα αποβούν άκαρπες.
        Τώρα τι γίνεται;Μόνο χλιαρές αντιδράσεις,έκφραση λύπης και απογοήτευσης.Δεν αρκούν.Χρειάζεται έμπρακτη υπεράσπιση της ταυτότητας και του πολιτισμού μας.
         Περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα λάβουν εναντίον της Τουρκίας οι μεγάλοι της Χριστιανικής Δύσεως.,ηΕΕ,οι χώρες της Ευρώπης,η Ορθόδοξη Ρωσία,οι ΗΠΑ και ο φύλακας της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς,ηUNESCO για την υπεράσπισης της Ορθοδοξίας,της Χριστιανοσύνης έν γένει και του πολιτισμού για την ιερόσυλη ενέργεια της Τουρκίας τη σχετική με τη βάρβαρη θρησκευτική και πολιτιστική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας.
           Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από συστάσεις. Χρειάζονται κυρώσεις ανάλογες με τη σοβαρότητα της βδελυράς και απαραδέκτου πράξεως.

     Για την Ο/21 Μακεδονίας-Θράκης 


               ο Πρόεδρος του ΔΣ

            Αθανάσιος Καραντζίκος