25.7.20

Πρόκληση-πρόσκληση Ρ.Τ.Ερντογάν σε Κ.Μητσοτάκη: «Ή ελάτε στο πεδίο της μάχης ή ελάτε να διαπραγματευτείτε»


Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την μετατροπή σε τζαμί του ιερότερου συμβόλου της Ορθοδοξίας, του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωσνταντινούπολη κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει μεταξύ «αναμέτρησης στο πεδίο της μάχης ή διαπραγμάτευσης».
Μιλώντας σε εγκαίνια αυτοκινητόδρομου στην Αμάσεια όπως αναφέραμε νωρίτερα δήλωσε υπονοώντας την Ελλάδα ότι «Έχουν δύο επιλογές:
Ή θα αναμετρηθούν με την Τουρκία στο πεδίο της μάχης ή θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις μαζί μας» κάτι που σημαίνει είναι αποφασισμένος να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα στην περίπτωση των ερευνών του Oruc Reis, προκειμένου να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποσπάσει ελληνική κυριαρχία ή ότι απορρέει από την ελληνική κυριαρχία σε ότι αφορά την υφαλοκρηπίδα και την δυνητική ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα είπε: «Όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα: Αν αναλάβετε την ευθύνη, ορίστε, βγείτε στο πεδίο της μάχης. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις».
Επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας προσημείωσε ότι: «Τα βήματα που έχουμε λάβει για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι γενικά αποδεκτά και σεβαστά, εκτός από μερικές φανερές ενστάσεις. Ο στόχος των χωρών που έχουν κάνει πολύ θόρυβο τις τελευταίες μέρες δεν είναι η Αγία Σοφία και η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά το τουρκικό έθνος και οι μουσουλμάνοι στην επικράτειά του».
Και συνέχισε: «Ο λόγος που όσοι φωνάζουν δυνατά ενάντια στα βήματα της Τουρκίας αλλά δεν έχουν καμία παρουσία, είναι ότι βλέπουν τη δύναμη που έχει η χώρα μας σε κάθε πεδίο», είπε εννοώντας την Ελλάδα.