5.7.20

Βέλγιο: Εντάσσει τον "τουρκικό ισλαμισμό" στη λίστα κινδύνων για τη χώρα

Το Βέλγιο είναι ένα από τα κράτη που εντάσσουν την "πρακτική" του Ερντογάν με την προώθηση φανατικών Ισλαμιστών στην Ευρώπη στη λίστα κινδύνου. 


Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου (VSSE) στην ετήσια έκθεσή της αναφέρει τον Ισλαμισμό - συμπεριλαμβανομένων των εντύπων που προωθούν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) - ως μία από τις πρωταρχικές απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, γράφει ο Christophe Lamfalussy για τη Βελγική La Libre.

Το VSSE θεωρεί ότι ο θρησκευτικός εξτρεμισμός είναι μία από τις τρεις κύριες απειλές, μαζί με την άνοδο του δεξιού εξτρεμισμού και έναν αυξανόμενο αριθμό Κινέζων στρατιωτικών φοιτητών στα βελγικά πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Madhkhalism, ένας κλάδος της σαλαφιστικής σκέψης που βασίζεται στις διδασκαλίες του σαουδάραβα μελετητή Rabee al-Madkhali που είναι σύμφωνη με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που ορίζεται τρομοκρατική οργάνωση σε πολλά αραβικά κράτη, εξαπλώθηκε στο Βέλγιο, μαζί με τον τουρκικό Ισλαμισμό.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο σύζυγος της Muriel Degauque, της πρώτης ευρωπαίας γυναίκας-βομβιστή αυτοκτονίας, συνδέεται με το κίνημα των Μανχαλιστών. Αυτό το στέλεχος της ισλαμιστικής σκέψης καταδικάζει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και την Αλ Κάιντα, αλλά δεν απορρίπτει την ιδέα ενός τζιχάντ που θα ζητηθεί από μια πολιτική αρχή.
Το κίνημα είναι ολοκληρωτικό, ρατσιστικό και αντιδημοκρατικό, σύμφωνα με την έκθεση, επειδή επιδιώκει να απομονώσει άτομα και τις οικογένειές τους από το ευρύ κοινό στο Βέλγιο. 
Θεωρείται «σοβαρή απειλή για τη συνύπαρξη». Οι άνδρες-μέλη του, έχουν γενειάδα και ισλαμική ενδυμασία, ενώ τα γυναικεία μέλη φορούν jilbabs που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα εκτός από το πρόσωπο, ή niqabs που καλύπτουν επίσης μερικώς το πρόσωπο.
"Το ΑΚΡ επιθυμεί να εξισλαμίσει την κοινωνία με πολιτικά μέσα και βρίσκεται κοντά στην Μουσουλμανική Αδελφότητα με το σήμα του τουρκικού ισλαμισμού και ο Ερντογάν υπερασπίστηκε", αναφέρει η έκθεση.

Η ιδεολογία του National Viewpoint, η οποία κάποτε καταδικάστηκε από το Ίδρυμα Diyanet ως εξτρεμιστική, αύξησε την εμβέλειά της στην τουρκική κοινωνία του Βελγίου, μέσω έργων που υλοποιήθηκαν σε σχολεία από την Ισλαμική Ομοσπονδία του Βελγίου, σύμφωνα με το VSSE.
Η VSSE τονίζει επίσης ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα συνέχισε μια εκστρατεία διείσδυσης στα πολιτικά κόμματα του Βελγίου και εργάστηκε για να υποστηρίξει υποψήφιους που προτιμούν ισλαμικούς ενδυματολογικούς κώδικες.