21.6.20

Ρωσία: Μετέφερε αεροσκάφη & ελικόπτερα Su-24, Mi-17, Mi-35 στη Συρία

Ορωσικός στρατός έχει αναπτύξει πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου Deir Ezzor στην ανατολική περιοχή της Συρίας, όπου οι εντάσεις με τα αμερικανικά στρατεύματα αυξάνονται συνεχώς, στο πλαίσιο νέων επιχειρήσεων κατά των τελευταίων πυρήνων του ISIS, αλλά και σκοπό την εξασφάλιση νέων στρατιωτικών βάσεων για μακροχρόνια παραμονή στην Αραβική Δημοκρατία.

Στις 20 Ιουνίου εμφανίστηκαν νέες δορυφορικές εικόνες του αεροδρομίου που δείχνουν τουλάχιστον δύο αεροσκάφη Su-24, δύο ελικόπτερα Mi-17 και δύο Mi-35. Επιπλέον, οι εικόνες αποκάλυψαν ότι η Πολεμική Αεροπορία του Συριακού Αραβικού Στρατού είχε αναπτύξει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Su-22 στο ίδιο αεροδρόμιο.
Τα ρωσικά και συριακά πολεμικά αεροσκάφη πιθανότατα αναπτύχθηκαν στο Deir Ezzor για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις κατά των υπολειμμάτων του ISIS στην κεντρική Συρία. Βαριές αεροπορικές επιδρομές στοχοποιούν το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τα κρησφύγετα της τρομοκρατικής οργάνωσης μεταξύ Χομς, Ράκκα και Χάμα τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα ελικόπτερα, ωστόσο, στηρίζουν τη Ρωσική Στρατιωτική Αστυνομία, η οποία επιβλέπει τη ρωσοτουρκική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βορειοανατολική Συρία.
Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία πιστεύεται ότι βασίζονται κυρίως στην αεροπορική βάση Hmeimim στα Λαττάκεια, μεγάλο μέρος αυτών των δυνάμεων κινείται γύρω σε όλη τη χώρα, δίνοντας στη Μόσχα τον απόλυτο έλεγχο της αραβικής εξόδου στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία εργάζεται πυρετωδώς για τη δημιουργία περισσότερων βάσεων στη Συρία, με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο της χώρας, την εκδίωξη των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τις πετρελαιοπηγές στα ανατολική και, τελικά, την απόκτηση γεωπολιτικής επιρροής στην πλούσια και κρίσιμη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών να συνομιλήσουν με τη Δαμασκό για να αποκτήσουν πρόσθετες εγκαταστάσεις και θαλάσσια πρόσβαση στη Συρία, προμηνύοντας πως η ρωσική παρουσία στην "πόρτα" του Ισραήλ, αλλά και της Τουρκίας, θα είναι μακροχρόνια.
«Αποδοχή της πρότασης της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας να υπογράψει το πρωτόκολλο αριθ. 1 στη συμφωνία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας για την ανάπτυξη μιας αεροπορικής ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Συρίας σημείωνε το ψήφισμα με ημερομηνία 26 Αυγούστου 2015 σχετικά με την παραχώρηση πρόσθετων περιοχών εδάφους και υδάτων», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Επί του παρόντος, η Ρωσία διαθέτει δύο στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, μια αεροπορική βάση στα Λαττάκεια και μια ναυτική βάση στην Τάρτους, ενώ κατά μήκος της κεντρικής Συρίας διαθέτει υποστηρικτικές βάσιες.. Η νέα συμφωνία με την κυβέρνηση της Δαμασκού επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τις δύο βάσεις δωρεάν για τα επόμενα 49 χρόνια.
Η Συρία φιλοξενεί πολλές άλλες μικρότερες οχυρωμένες θέσεις της Ρωσίας (συχνά περιγράφονται από τους ντόπιους ως βάσεις), όπως η εγκατάσταση αεροπορικής άμυνας στη δυτική Χαμά, όπου έχει αναπτυχθεί ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 ή η βάση της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας στη βορειοανατολική πόλη al-Qamishli.
Η υποστήριξη της Ρωσίας επέτρεψε στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να επιβάλουν εκ νέου τον έλεγχό του στα περισσότερα τμήματα της χώρας. Τα οχυρά του ISIS απελευθερώθηκαν και οι υπόλοιποι μαχητές ωθήθηκαν σε μια στενή λωρίδα στη βόρεια Συρία.
Η επέκταση της στρατιωτικής δομής θα ενισχύσει τη ρωσική παρουσία στη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των συστημάτων αεροπορικής άμυνας, εξοπλισμού συγκέντρωσης πληροφοριών ή ακόμη και ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στη Συρία. Αυτό το βήμα δείχνει επίσης ότι οι πρόσφατες αναφορές που ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Συρίας μειώνονται ήταν απλώς ψεύτικες ειδήσεις, πιθανότατα με αφετηρία τον τουρκικό μηχανισμό προπαγάνδα που υποστηρίζει τους τρομοκράτες.