5.6.20

Επίσημη ρωσική ανακοίνωση παράδοσης μαχητικών MiG-29 στη Συρία


Η Ρωσία μπορεί να αρνείται ότι μετέφερε μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και Su-24 στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ στη Λιβύη μέσω Συρίας, ωστόσο, η ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης για την παράδοση “δεύτερης παρτίδας” μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στη συριακή Αεροπορία, στη βάση Χμέιμιμ, στη Λατάκια, ίσως και να συνδέεται. Δεν υπάρχει επίσημη αναφορά όμως πότε παραδόθηκε η πρώτη παρτίδα των μαχητικών.

Το ίδιο το καθεστώς Άσαντ στη Συρία προέβη επίσης διά του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου SANA σε ανακοίνωση για την παραλαβή των αεροσκαφών την ίδια ημέρα. Επίσης, διευκρινίζεται ότι πιλότοι της συριακής Αεροπορίας θα ξεκινήσουν πτήσεις με τα σύγχρονα μαχητικά από την ερχόμενη Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται, ότι τέσσερις ημέρες νωρίτερα, η Διοίκηση Αφρικής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (US Africa Command) είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λιβύη, με την παράδοση 14 μαχητικών MiG-29 και Su-24 στη Λιβύη και τον LNA, τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ.
Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι τα αεροσκάφη έφυγαν από τη Ρωσία και μέσω Ιράν πέρασαν στη Συρία, όπου βάφτηκαν στα χρώματα των λιβυκών δυνάμεων του Χάφταρ, προτού πετάξουν για τη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Στο σημείο αυτό να υπενθυμιστεί η επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των δυνάμεων που στηρίζουν τον Χάφταρ στη Συρία στις αρχές Μαρτίου.
Οι Ρώσοι διαψεύδουν τη εμπλοκή τους σε όλους τους τόνους. Τελευταία δήλωση ήρθε από τον πρώην αρχηγό των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας και νυν βουλευτή, πτέραρχο εν αποστρατεία, Βίκτορ Μποντάρεβ, ενώ διαψεύδεται και η παρουσία μισθοφόρων της ρωσικής Wagner στις δυνάμεις του Χάφταρ.