11.6.20

Η Ευρώπη “ναυαγεί” στ΄ ανοιχτά της Λιβύης! Οι τουρκικές φρεγάτες επιβάλλουν το δικό τους “δίκαιο”


Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την τουρκική παραβατικότητα όχι “στα λόγια” και σε επίπεδο “περιγραφής”, αλλά στην πραγματικότητα. Κι απ΄ ότι φαίνεται αντιδρά με τον τρόπο που αναμέναμε: κάνει πίσω.
Τα όσα συνέβησαν ανοιχτά της Λιβύης, με το φορτηγό πλοίο που φαίνεται ότι μεταφέρει όπλα και συνοδεύεται από τρεις τουρκικές φρεγάτες, αποδεικνύουν ότι δεν έχουμε να περιμένουμε και πολλά από την ΕΕ.

Η περιφρόνηση της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο που κατά τ΄ άλλα επικαλείται έγινε απολύτως κατανοητή στην Ευρώπη στα νερά της Μεσογείου.

Ο Ιταλός διοικητής της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης που ελέγχει -υποτίθεται- τη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης για τη τήρηση του εμπάργκο όπλων, διέταξε να ελεγχθεί το πλοίο CIRKIN με σημαία Τανζανίας, από το ελικόπτερο της ελληνικής φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ που συμμετέχει στην αποστολή. Ένα μήνυμα από τουρκική φρεγάτα ήταν αρκετό για να κάνει πίσω …η Ευρώπη. “Το πλοίο CIRKIN βρίσκεται υπό την προστασία της τουρκικής δημοκρατίας”, έλεγε το μήνυμα και ο Ιταλός διοικητής έδωσε εντολή για επιστροφή στη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ.
Αυτή είναι η αντίδραση της Ευρώπης; Έτσι θα αντιμετωπίσει την Τουρκία η οποία δεν έχει τηρήσει ούτε ένα 24ωρο τα προβλεπόμενα στη Λιβύη. Κάθε μέρα γίνονται πτήσεις τουρκικών μεταγωγικών αεροσκαφών προς τη Λιβύη. Από τη θάλασσα επίσης οι παραβιάσεις συνεχίζονται και όπως αποδείχτηκε σήμερα οι Τούρκοι δρουν ανεμπόδιστα.