24.6.20

Χαρτογράφηση με ραντάρ θαμμένης αρχαίας ρωμαϊκής πόλης


Αρχαία πόλη, ηλικίας πάνω από 3000 ετών ανακάλυψε ομάδα αρχαιολόγων, χωρίς να προχωρήσει σε ανασκαφή.
Αρχαιολόγοι από τα Πανεπιστήμια Κέμπριτζ και Γκεντ χαρτογράφησαν μια ολόκληρη αρχαία ρωμαϊκή πόλη, τη Falerii Novi στην Ιταλία, χρησιμοποιώντας ραντάρ υπεδάφους (GPRv - ground penetra ng radar)- μια τεχνολογία που τους επέτρεψε να δουν την πόλη με εντυπωσιακή λεπτομέρεια, αν και αυτή παραμένει θαμμένη βαθιά μέσα στο έδαφος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα συγκρότημα λουτρών, μια αγορά, έναν ναό, ένα πρωτοφανές δημόσιο μνημείο -που δεν μοιάζει με κάτι άλλο που έχει ανακαλυφθεί στο παρελθόν, και το μεγάλο δίκτυο αγωγών νερού της.

Εξετάζοντας σε διαφορετικά βάθη, είναι σε θέση να μελετήσουν τώρα πώς η πόλη εξελίχθηκε σε βάθος αιώνων.
Η Falerii Novi βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης και περιλαμβάνει σύμπλεγμα λουτρών, αγορά, ναό και μνημεία, ενώ χαρακτηριστικό είναι το περίπλοκο υδραυλικό της σύστημα.
Με αρωγό τη νέα αυτή τεχνολογία αναμένεται να διευκολυνθούν οι έρευνες σε περιοχές που έχουν καλυφθεί από μοντέρνα κτήρια.
Μάλιστα, κάποιες από τις πόλεις που αναμένεται να διερευνηθούν με αυτήν είναι η αρχαία Μίλητος στην Τουρκία, αλλά και η αρχαία Νικόπολη, που βρίσκεται κοντά στην Πρέβεζα.