23.6.20

Τρίπολη: Ξεκίνησε η μεγάλη επίθεση στην Σύρτη - Αίγυπτος: Παραβιάστηκε η «κόκκινη» γραμμή - Είμαστε σε συναγερμό (;)

Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με την κατάσταση στην Σύρτη. Οι δυνάμεις του καθεστώτος της Τρίπολης ανακοίνωσαν προ ολίγου ότι η επίθεση, (που όλοι ανέμεναν) στην Σύρτη, που Αίγυπτος και Ρωσία έχουν χαρακτηρίσει ως "κόκκινη" γραμμή ξεκίνησε.

Ακόμη δεν είναι γνωστή η έκταση της επίθεσης και πηγές από τον «Εθνικό Στρατό της Λιβύης» ανέφεραν ότι οι εκρήξεις που ακούγονται στα δυτικά της Σύρτης οφείλονται σε άσκηση του LNA και ότι όλες οι ειδήσεις περί επίθεσης του GNA είναι «ψευδείς».  
Την άσκηση την είχε προαναγγείλει  μεν ο LNA, αλλά οι λόγοι της καθίστανται άγνωστοι. «Ποιος κάνει άσκηση εν μέσω πολέμου», αναρωτήθηκε Τούρκος αναλυτής σχολιάζοντας την ανακοίνωση του LNA, υπονοώντας ότι οι εκρήξεις προέρχονται από τις δυνάμεις του GNA.
Την ίδια ώρα η Αίγυπτος αναφέρει χωρίς να γίνονται σαφείς οι προθέσεις της, ότι «η γραμμή διαχωρισμού με τις δυνάμεις του GNA παραβιάστηκε και ειδοποίησε σχετικά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ότι έχει θέσει (σ.σ. για ακόμη μια φορά) τις δυνάμεις της σε πλήρη συναγερμό».
🇱🇾 : Rumours of Turkish airstrike, south of LNA held , near the power station.
Προβολή εικόνας στο Twitter
🚨 URGENT - Event sources:

Cairo has informed European countries that a separation *zone has been crossed from the

* | was put on high alert!: Paris said is playing a dangerous game in
32 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Στο μεταξύ  βεβαιότητα ότι η Αίγυπτος δεν θα διστάσει να λάβει κάθε μέτρο για να εμποδίσει να τεθεί η Λιβύη υπό τον έλεγχο τρομοκρατικών ομάδων και ένοπλων παραστρατιωτικών, εξέφρασε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, απευθυνόμενος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας προειδοποίησε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τις συνέπειες των ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος που σχετίζονται με τη στήριξη τρομοκρατικών ομάδων και πολιτοφυλακών μεταφέροντας ξένους μισθοφόρους και τρομοκράτες από τη Συρία στη Λιβύη με έναν τρόπο που αποσταθεροποιεί την εσωτερική ασφάλεια της Λιβύης και αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των αραβικών χωρών.