9.6.20

Μήνυμα Αιγύπτου προς Τουρκία: “Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στη Λιβύη”

Σύμφωνα με τον αραβικό τύπο και τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας της Δημοκρατίας σήμερα Τρίτη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι δέχθηκε εκτάκτως με τον στρατηγό Μωάμεθ Ζάκι, Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και Υπουργό Άμυνας και συζήτησαν αποκλειστικά για τη Λιβύη.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται πιθανή εισβολή των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στην Ανατολική Λιβύη, για να διασφαλιστούν τα σύνορα της Αιγύπτου το επόμενο διάστημα.    

Η ανακοίνωση του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι σχετικά με την πρωτοβουλία του Καΐρου για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, το περασμένο Σάββατο, ακολούθησε σύντομα μια μαζική μετακίνηση στρατευμάτων στα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης.
Πηγές στην Αίγυπτο αναφέρουν ότι δόθηκε ταυτόχρονα ένα “κρυφό” μύνημα στην Τουρκία, η οποία μέχρι τώρα παρατηρεί με απόλυτη σιωπή την αιγυπτιακή στρατιωτική πρωτοβουλία.
Στο μήνυμά του το Κάιρο μετέφερε στον Ερντογάν ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εργαστεί για την ειρήνη στη Λιβύη, αλλά είναι επίσης έτοιμη για την επιλογή του πολέμου, σε περίπτωση που η Τουρκία και οι ισλαμιστές αντιπρόσωποί της επιλέξουν την επιμονή στα σχέδια τους.
Μια αιγυπτιακή πολιτική πηγή περιέγραψε τη στρατιωτική συγκέντρωση στα σύνορα με τη Λιβύη ως φυσιολογική υπό το φως της συνεχιζόμενης ετοιμότητας των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων και των επικίνδυνων εξελίξεων στη Λιβύη.
Η πηγή μίλησε στο The Arab Weekly, τονίζοντας ότι ο στόχος αυτής της συγκέντρωσης είναι το μπλοκάρισμα όλων των διαβάσεων κατά μήκος των συνόρων, με σκοπό να αποτραπούν πιθανές διεισδύσεις τρομοκρατικών στοιχείων στην αιγυπτιακή επικράτεια.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) δεν έχει επί του παρόντος ανάγκη από χερσαία  στρατιωτική υποστήριξη, ειδικά τώρα που ένας μεγάλος αριθμός νέων από τις φυλές της ανατολικής Λιβύης έχουν ενταχθεί στις μάχες στην κεντρική Λιβύη με τον Χαφτάρ.
Ο LNA χρειάζεται όμως μαχητικά αεροσκάφη για να διακόψει  την πρόοδο των πολιτοφυλακών που μάχονται για τη λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Σύρτη, στην στρατιωτική βάση της Jafra και τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου.
Υπάρχουν ακόμα αμφιλεγόμενες αναφορές που κυκλοφορούν σχετικά με την ταυτότητα του αεροσκάφους που πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις το Σάββατο, οι οποίες προκάλεσαν πανικό στις τουρκικές πολιτοφυλακές της Misrata και στους Σύριους μισθοφόρους που απωθήθηκαν από την Σύρτη, δεχόμενοι μάλιστα μεγάλες απώλειες τόσο σε έμψυχο όσο και και σε άψυχο υλικό.
Πολλές μαρτυρίες αναφέρουν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από τα ΗΑΕ, μια κατηγορία που αρνείται ο LNA, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι τα εν λόγω αεροσκάφη απογειώθηκαν από μια στρατιωτική βάση στην Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος έχει όντως την στρατιωτική αεροπορική βάση Mohamed Naguib κοντά στα δυτικά της σύνορα με τη Λιβύη.
Η βάση αυτή κατασκευάστηκε μόλις πριν από τρία χρόνια και είναι μια σύγχρονη βάση στο γενικότερο δίκτυο βάσεων που αποτελούν μέρος του αιγυπτιακού αμυντικού συστήματος. Χτίστηκε ειδικά εκεί εν αναμονή μιας στρατιωτικής έκτακτης ανάγκης στη Λιβύη, την οποία ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει η Αίγυπτος.
Σε κάθε περίπτωση, οι αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου κατέστησαν σαφές στο GNA και τον Τούρκο πρόεδρο ότι η πόλη της Σύρτης, που απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, είναι η κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να διασχίσει.
Αίγυπτος και Ρωσία δεν είναι έτοιμες να αφήσουν το στρατόπεδο του GNA να προελάσει στην ανατολική περιοχή της Λιβύης, διότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντίθετη με την εκεχειρία που πρότεινε η Αίγυπτος, η οποία τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα.
Το Κάιρο συνειδητοποιεί ότι η πρωτοβουλία του έχει μπερδέψει τη συμμαχία Άγκυρας-Τρίπολης ενώ αυτή η συμμαχία διατηρείται μόνο και μόνο λόγω της συνέχισης του πολέμου στη Λιβύη.
Όμως, καθώς οι εκκλήσεις για επιστροφή στην πορεία ενός πολιτικού διακανονισμού εντείνονται, άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές εντός των πολιτικών δυνάμεων και των περιφερειακών δυνάμεων μέσα στην συμμαχία αυτή. Το Κάιρο δεν περίμενε ότι η πρωτοβουλία του θα ήταν τόσο ευπρόσδεκτη από πολλά μέρη.
Στην πραγματικότητα, το Κάιρο είχε προετοιμαστεί για το σενάριο κατά το οποίο η πρωτοβουλία του θα απορρίπτονταν από τον πρωθυπουργό της GNA Fayez al-Sarraj και από τους συμμάχους του GNA.
Ωστόσο, η αιγυπτιακή πρόταση φαίνεται να έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη σημαντικών διεθνών παικτών, οι οποίοι κάλεσαν όλους τους Λίβυους να την πάρουν στα σοβαρά, προειδοποιώντας τους παράλληλα να μην προχωρήσουν στη βιαστική επιλογή της συνέχισης του πολέμου.
Το Κάιρο πιστεύει ότι ο οπορτουνισμός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τον κάνει να επιμείνει στην απερίσκεπτη προσπάθειά του περί στρατιωτικής επιλογής.
Αντίθετα, ο διοικητής του LNA, ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε ήδη την προσχώρησή του στην κατάπαυση του πυρός, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να βγει από το παιχνίδι της Λιβύης, χωρίς μερίδιο από τα πετρέλαια της Λιβύης, μιας και αυτό ήταν το κίνητρο του για τη συμμετοχή των Τούρκων στον λιβυκό πόλεμο.
Η Άγκυρα γνωρίζει ότι οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις δεν θα δουν θετικά την παραβίαση των κανόνων της παγκόσμιας γεωπολιτικής.
Αν και η παρέμβασή της στη Λιβύη “ευλογήθηκε σιωπηρά” από κάποιες δυτικές δυνάμεις προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους, η τουρκική στρατιωτική  εξάπλωση και η είσοδος μισθοφόρων δεν έγινε αποδεκτή από άλλες μεγάλες δυνάμεις, ειδικά τη Ρωσία.
Η Αίγυπτος με τη συμφωνία αυτή εξέθεσε τον Ερντογάν στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, ενώ όπως έχουμε τονίσει η Λιβύη θα αποτελέσει ειδικό αντικείμενο μυστικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.