22.6.20

Σκηνικό σύγκρουσης στήνει η Τουρκία: ''Υπό Ελληνική κατοχή το Αγαθονήσι!''

Επειδή σίγουρα οι Τούρκοι θα παρενοχλήσουν την πτήση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πρέπει
να φροντίσουν οι αρμόδιοι να συνοδεύεται από μαχητικά αεροσκάφη τα οποία να ευρίσκονται κοντά στη περιοχή όσο θα παραμένει στο νησί η πρόεδρος.
Juan

Προπαγάνδα του χειρίστου είδους εξαπέλυσε ο τουρκικός τύπος που ελέγχεται πλήρως από το στυγνό καθεστώς Ερντογάν, με αφορμή την επίσκεψη της Προέδρου της δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι.   
“Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελλάδας, θα επισκεφθεί το Αγαθονήσι στις 29 Ιουνίου 2020.
Η πρόεδρος θα κάνει την επίσκεψή της στο νησί με ελικόπτερο και θα παραμείνει για 4 ώρες σύμφωνα με το πρόγραμμα. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια υλοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στο Αγαθονήσι, το οποίο βρίσκεται ''υπό ελληνική κατοχή''. Η Ελλάδα κατέχει το νησί αυτό για 16 χρόνια ταυτόχρονα με άλλα  12 νησιά”, καταλήγει το κατάπτυστο τουρκικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Αγαθονήσι με ελικόπτερο την Δευτέρα 29 Ιουνίου το πρωί στο οποίο θα παραμείνει επί 4 ώρες και το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τους Λειψούς.
Την ίδια πάντως στάση τήρησαν οι Τούρκοι τόσο  κατά την επίσκεψή του ΥΠΑΜ κ.Παναγιωτόπουλου όσο και του ΥΦΑΜ κ. Στεφανή, εμφανιζόμενοι ενοχλημένοι από την παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων.   
Αξίζει να επισημανθεί ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μια σειρά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο δεν είναι κάτι καινούργιο.
Ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ άσχημο σημείο εξαιτίας του τουρκολιβυκού συμφώνου, των παρανομιών στην κυπριακή ΑΟΖ και των συνεχών παραβιάσεων στο Αιγαίο, η Τουρκία προκαλεί με αφορμή την επίσκεψη της πρώτης κυρίας της χώρας στο ακριτικό Αγαθονήσι.
Το πόσα νησιά ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι έχουν αμφισβητούμενη κυριαρχία αλλάζει μερικώς κάθε φορά. Ο αριθμός τους εξαρτάται από τα σχέδιά τους κάθε φορά.
Άλλοτε υποστηρίζεται ότι στο Αιγαίο υπάρχουν 18 νησιά και νησίδες που «η Ελλάδα τα κατέχει παράνομα», άλλοτε ότι είναι 16, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν, οι κεμαλιστές, συνήθως ανεβάζουν τον αριθμό σε… συνολικά 156 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.
Τα 18 νησιά και νησίδες που έχουν «γκριζάρει» οι Τούρκοι είναι τα εξής: Καλόγεροι, Αρκιοί, Κίναρος, Λεβίθια, Σύρνα, Γαϊδουρονήσι, Γαύδος, Οινούσσες – Παναγιά, Φούρνοι – Θύμαινα, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνο, Πλάτη, Γυαλί, Διονυσάδες και Κουφονήσι.
Η ουσία είναι ότι κάθε φορά που κάποιος Έλληνας αξιωματούχος επισκέπτεται τα νησιά αυτά ανοίγει η ''κάνουλα'' της τουρκικής προπαγάνδας κατά της χώρας μας, αναφέροντας τα... περί ''ελληνικής κατοχής''.
Εκτιμήσεις ειδικών αμυντικών αναλυτών αναφέρουν ότι η κύρια επιδίωξη τελικά της Άγκυρας δεν είναι μόνο η ΑΟΖ, αλλά και τα νησιά μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, για αυτό ζητούν απεγνωσμένα αποστρατικοποίηση συνεχώς, επικαλούμενοι συμβάσεις. 
 https://www.pentapostagma.gr/