16.6.20

Αποκλειστικό: Συγκρότηση μονάδων της ΕΚΑΜ στον Έβρο


Οι υβριδικές και ασύμμετρες απειλές απόρροια των μεταναστευτικών ροών οι οποίες υπήρξαν πλήρως οργανωμένες και καθοδηγούμενες από το Τουρκικό κράτος και ειδικότερα την τουρκική αστυνομία και στρατοχωροφυλακή κατέδειξαν την ανάγκη για δημιουργία μονάδων της ΕΚΑΜ στον νομό Έβρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντα συγκροτούνται δύο τμήματα εκ των οποίων το ένα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και το άλλο στην Ορεστιάδα. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών με την ύπαρξη κατάλληλων δυνάμεων με ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό.
Σημειώνεται, ότι από τη πρώτη στιγμή των γεγονότων του Μαρτίου στον Έβρο αναπτύχθηκαν άνδρες της ΕΚΑΜ Αττικής στην Αλεξανδρούπολη και αστυνομικοί της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης στον βόρειο Έβρο και συγκεκριμένα στη περιοχή των Καστανιών. Αναμένεται να λάβουν χώρα διαδικασίες ώστε να γίνει σχολείο επιλογής του προσωπικού από την ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης που θα στελεχώσει τα δύο τμήματα Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας.
Οι άνδρες της ΕΚΑΜ εγγύς του τελωνείου των Καστανιών κυριολεκτικά στη πρώτη γραμμή.
 Η ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης άφησε άριστες εντυπώσεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό με την εξαιρετική συνεργασία με την Αυστριακή αντιτρομοκρατική μονάδα ΕΚΟ COBRA.
 Οι άνδρες της ΕΚΑΜ ανέλαβαν δύσκολες και απαιτητικές αποστολές γεγονός που κατέδειξε την υψηλή αξία και χρησιμότητα ανάλογων δυνάμεων για τέτοιου χαρακτήρα συμβάντα. Όπως είναι γνωστό οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με συνολικώς έξι οχήματα κατηγορίας MRAP ενώ άλλα δύο δόθηκαν στην ΕΚΑΜ εκ των οποίων ένα στην ΕΚΑΜ Αθήνας και ένα στην ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης.
Σε οργανωτικό επίπεδο οι σκέψεις για συγκρότηση μονάδας ΕΚΑΜ στον Έβρο υπήρξαν έπειτα από πρωτοβουλίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Έβρου η οποία αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες και απαιτήσεις έσπευσε να εισηγηθεί στο Αρχηγείο την δημιουργία ειδικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.  
Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα ευτυχές πως το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και η Πολιτική ηγεσία φέρονται να αντιλαμβάνονται πως η ΕΛ.ΑΣ οφείλει να δώσει έμφαση στην ενίσχυση των ειδικών υπηρεσιών της που φέρουν σε πέρας δύσκολες αποστολές. Είναι ευχής έργο ανάλογη μέριμνα να υπάρξει και για τις υπόλοιπες ειδικές υπηρεσίες όπως η ΥΑΤ, η ΟΠΚΕ και η Άμεση Δράση υπηρεσίες με μεγάλες ανάγκες και ελλείψεις.
Ελεύθερος σκοπευτής της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης στον βόρειο Έβρο.
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για την ανανέωση των υλικών καταστολής της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) με την προσθήκη νέων υλικών ατομικής προστασίας καθώς και χημικών αφού μεγάλη ποσότητα χημικών καταναλώθηκε για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, κανονικά προχωρούν οι εργασίες για την επέκταση του φράχτη καθώς και επιπρόσθετα έργα αμυντικής οργάνωσης και οχύρωσης υπό την επίβλεψη της Διοίκησης Μηχανικού του Δ Σώματος Στρατού.