9.6.20

Η μη αντίδραση της Ελλάδας στις έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, έφερε τους Τούρκους στην ελληνική ΑΟΖ Πηγή:


Ανάγκη διαμόρφωσης ενός ενιαίου μετώπου Ελλάδας – Κύπρου

Στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και στις σχεδιαζόμενες κινήσεις της Άγκυρας σε Καστελόριζο και Νότια Κρήτη, αναφέρθηκε ο αρθρογράφος στην Φιλελεύθερο της Κύπρου και συγγραφέας Κώστας Βενιζέλος.

Μιλώντας στην εκπομπή Αντιθέσεις με τον Γιώργο Σαχίνη, περιέγραψε τις αδυναμίες αντίδρασης από ελληνικής πλευράς με συνέπεια όπως είπε η Τουρκία να αλωνίζει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ενιαίου μετώπου Ελλάδας – Κύπρου για μια αποτρεπτική όπως είπε πολιτική.

Ο Κώστας Βενιζέλος σχολίασε τα γεγονότα του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν τουρκικό ερευνητικό σκάφος είχε εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών καθώς και την …ψύχραιμη στάση της Ελλάδας.

Στο επίκεντρο της εκπομπής «Αντιθέσεις» βρέθηκε η αιγιαλίτιδα ζώνη και η ελληνική υφαλοκρηπίδα, με τον κ. Τσάλτα να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα δύο κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας μας, όπως αυτά της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων ενεργειακών φυσικών πόρων.

Και ενώ κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας είναι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση το δίκαιο της θάλασσας, το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι το πολιτικό σύστημα, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έκλεισε τα μάτια για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, πατώντας στο νόμο «Μεταξά».

Πηγή: neakriti.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com