22.6.20

Τουρκία σε Αλβανία: «Προσοχή στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ΑΟΖ - Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε»


Την τουρκική ανησυχία για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και Τιράνων αναφορικά με την ΑΟΖ αλλά και τα σχέδια της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ. μετέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου στον Αλβανό ομόλογό του Gent Cakaj, σε τηλεφωνική τους συνομιλία.
Σύμφωνα με τα αλβανικά δημοσιεύματα ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε τα Τίρανα να είναι προσεκτικά με την Ελλάδα σε ότι αφορά τυχόν ανακίνηση των διαπραγματεύσεων για την ΑΟΖ.
Όπως αναφέρεται, αν και η αλβανική πλευρά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες της συνομιλίας ο Τσαβούσογλου, όπως είχε κάνει και ένα χρόνο νωρίτερα όταν είχε επισκεφθεί τα Τίρανα, είπε ότι η Τουρκία μπορεί να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις αυτές, χωρίς όμως να δοθούν λεπτομέρειες. .
Επίσης αναφέρεται ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς είχε ανακοινώσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ν,μ, αλλά τελικά ανέστειλε τα σχέδια αυτά μετά την απειλή της Τουρκίας ότι αυτό ισοδυναμεί με πράξη πολέμου, φοβούμενη ότι θα ακολουθήσει ανάλογη επέκταση και στο Αιγαίο.
https://www.pronews.gr/