14.6.20

Η απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία θα έρθει από το... Ισραήλ;

Ελένη Ευαγγελοδήμου


Διπλωματικές πηγές βλέπουν τις προθέσεις του Ισραήλ για ένα βήμα παραπέρα στις διμερείς σχέσεις με μία στρατηγικής σημασίας συνεργασία των δύο χωρών


Διευρυμένη ατζέντα… Τουρκίας, άμυνας, επενδύσεων και τουρισμού θα ανοίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τραπέζι του ισραηλινού ομολόγου του Βενιαμίν Νετανιάχου στη δια ζώσης επικοινωνία τους την ερχόμενη εβδομάδα στο Τελ Αβίβ, έπειτα από σειρά τηλεδιασκέψεών τους με αιχμή το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας.
Το πρωθυπουργικό ταξίδι στο Ισραήλ έχει «κλειδώσει» εδώ και μερικές εβδομάδες, ωστόσο πλέον η ελληνική πλευρά εστιάζει με έμφαση στην ιδιαίτερη συγκυρία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, δεδομένης της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας.
Στο φόντο υπάρχουν επιπλέον η συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ, «υπόδειγμα συνεργασίας» κατά τον Μητσοτάκη, αλλά και πληροφορίες που μένουν πάντως ανεπιβεβαίωτες περί τουρκικής προσπάθειας επαναπροσέγγισης του Ισραήλ. Ολα αυτά σημαίνουν ότι πέρα από τις αναμενόμενες υπογραφές μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής πλευράς σε συγκεκριμένα MoU, δηλαδή σε μνημόνια συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία, η κυβερνοασφάλεια ή και ο αγροτικός τομέας, το πρωθυπουργικό ταξίδι αποκτά σαφές πολιτικο-διπλωματικό βάρος. Και είναι η διάσταση που θα επιδιώξει να αναδείξει περισσότερο και η ελληνική κυβερνητική αποστολή.
Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου και με τον ισραηλινό πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν, ξεχωριστά τετ - α - τετ (αλλά και κοινό γεύμα εργασίας) θα έχουν με τους ομολόγους τους συνολικά έξι έλληνες υπουργοί, ανάμεσά τους ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, και δύο υφυπουργοί, οι οποίοι μαζί με συμβούλους του Πρωθυπουργού όπως η Ελένη Σουρανή για τη διπλωματία θα βρίσκονται στο Τελ Αβίβ το ίδιο διήμερο (16-17 Ιουνίου). Είναι προδιαγεγραμμένες οι αναφορές του Πρωθυπουργού στην ανάγκη για συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο  και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας που εξασφαλίζουν την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή, με ισχυρό χαρτί για την Αθήνα την ελληνοϊταλική συμφωνία.

Στρατηγική συνεργασία

Διπλωματικές πηγές βλέπουν άλλωστε τις προθέσεις του Ισραήλ για ένα βήμα παραπέρα στις διμερείς σχέσεις με μία στρατηγικής σημασίας συνεργασία των δύο χωρών σε πολλαπλά επίπεδα, όπως στην άμυνα, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Εξού και αναμένεται με ενδιαφέρον το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης των δύο πλευρών η οποία πιθανότατα θα συνοψίζει τα αποτελέσματα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ. Αίτημα για διεξαγωγή του «το συντομότερο δυνατό» είχε απευθύνει μάλιστα ο Νετανιάχου στον Μητσοτάκη σε μία από τις τελευταίες συνομιλίες τους.

https://www.tanea.gr/