20.5.20

Νέα επίθεση από τουρκικό UAV στην Λιβύη κατέστρεψε ολοσχερώς ακόμη ένα Pantsir! - Προβληματισμός στο ΓΕΕΘΑ


Διαστάσεις παίρνει η καταστροφή των α/α συστημάτων Pantsir του «Εθνικού Στρατού της Λιβύης» από τα τουρκικά UAV, διαστάσεις που πρέπει να προβληματίσουν το ΓΕΕΘΑ.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε πριν από λίγη ώρα βίντεο στην δημοσιότητα από νέα επίθεση και καταστροφή του Α/Κ SHORADS στην Λιβύη και το νέο στοιχείο στην επίθεση είναι ότι το ραντάρ του συστήματος ήταν πλήρως ενεργοποιημένο!
Παρ΄όλα αυτά απέτυχε να εντοπίσει το τουρκικό UAV TB.2, παρά το γεγονός ότι αυτό πετούσε πρακτικά από… πάνω του, με τους Τούρκους χειριστές του να έχουν όλη την πολυτέλεια του χρόνου για να πραγματοποιήσουν την επίθεση όπως φαίνεται από την φωτογραφία.


Ο λόγος της έλλειψης αντίδρασης από το πλήρωμα του Pantsir δεν είναι γνωστός, αν και κάποιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρχαν μέτρα ηλεκτρονικών παρεμβολών από το τουρκικό UAV κάτι που εάν αληθεύει είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για ύπαρξη ικανότητας Η/Π από το TB.2 Bayrakτar.
: Army/Ministry of Defense just released a drone footage showing destruction of another Pantsir S1E SAM system of National Army by a Bayraktar TB2 of in . This time destruction of the Pantsir S1E can be visibly seen in the video.
30 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Σε ότι αφορά τις συνολικές απώλειες των συστημάτων στην Λιβύη από τα τουρκικά UAV οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.
Σύμφωνα με τους τούρκους έχουν καταστραφεί ή έχουν περιέλθει στις δυνάμεις της Τρίπολης 6 Pantsir, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν το συνολικό αριθμό στα… εννιά!
Το ρωσικό σύστημα SHORAD μπορεί να έχει εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά φαίνεται πως ο τρόπος χρήσης του από τις δυνάμεις του LNA ή έλλειψη εκπαίδευσης των πληρωμάτων του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πλήρη εξουδετέρωσή τους.
Θα προβληματιστεί άραγε το ΓΕΕΘΑ από την δράση των τουρκικών UAV στην Λιβύη, ή θεωρεί απλά ότι τα «τουρκικά αεροπλανάκια» δεν αξίζουν της προσοχής του;
Εάν τα συστήματα Pantsir έχουν υποστεί τέτοια πλήγματα τι θα γίνει με τα υποδεέστερα SA-8 ή TOR M1 του ΕΣ που διατηρεί στα νησιά;
Τι θα γίνει με τα Crotale NG που έχουν αναλάβει την προστασία αεροδρομίων;
Clash Report released another video of a Turkish TB2 UCAV strike on an Emirati Pantsir-S1 (it appears its radar was active). They claim that 6 Pantsir-S1 have been destroyed/captured over the last 48 hours. 57/https://t.me/ClashReport/182