16.5.20

Με το βλέμμα στην ΑΟΖ η Άγκυρα - Βγάζει το TCG Anadolu νωρίτερα στο Αιγαίο

Χαράς ευαγγέλια για τα ψάρια που σύντομα θα αποκτήσουν ωραίο υδροβιότοπο!!
Juan
Αμερικανικές πληροφορίες γνωστού αμερικανικού περιοδικού αναφέρουν ότι το τουρκικό ελικοπτεροφόρο (αγνοείται η τύχη του ακόμα ως αεροπλανοφόρο) θα βγει στην θάλασσα πολύ ενωρίτερα από ότι προβλέπονταν εφοδιασμένο εκτός των ελικοπτέρων και με drone  εξοπλισμένα με πυραύλους. 
 Η τουρκική βιασύνη ίσως να προμηνύει εξελίξεις στον χώρο τόσο του Αιγαίου όσο και της Αν.Μεσογείου. 
Το νέο ελικοπτεροφόρο της Τουρκίας, TCG Anadolu, πρόκειται να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία φέτος μεταμορφώνοντας τη ναυτική δύναμη της χώρας, γράφει το αμερικανικό περιοδικό Forbes.
Το ίδιο σημειώνει ότι το Anadolu θα είναι εξοπλισμένο με τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα T129 ATAK, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70 Seahawk, drone, καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα.
Υπάρχει πάντα όμως η περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία και με την Ιταλία για την αγορά αεροσκαφών καθέτου απο/προσνηώσεως Sea Harrier, τα οποία διαθέτει η Ρώμη και θέλει να τα ξεφορτωθεί καθώς τα αντικαθιστά με τα F-35B.
Το TCG Anadolu,διαθέτει ένα μεγάλο κατάστρωμα για ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ενώ θα έχει και αμφίβιες δυνατότητες, οι οποίες θα ενισχύσουν την ικανότητα του στρατού της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Η Τουρκία συμμετέχει επί του παρόντος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και τη Συρία.
Το Anadolu ευρίσκεται στο ναυπηγείο Sedef της Κωνσταντινούπολης και αναμένεται να παραδοθεί στο τουρκικό ναυτικό φέτος, πολύ νωρίτερα όμως από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Περίπου 14 ελικόπτερα μπορούν να μεταφερθούν συνολικά, αν και ο αριθμός μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Το ελικοπτεροφόρο θα διαθέτει μελλοντικά την δική του ομάδα μάχης από φρεγάτες MILGEM, υποβρύχια Type-214 AIP.
Σχεδιάζεται επίσης ένας δεύτερο σκάφος του τύπου το Trakya.
Το ελικοπτεροφόρο Anadolu θα είναι η ναυαρχίδα της τουρκικής άσκησης "Ασπίδα της Μεσογείου". 
Τούρκοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως επιτυχή την κατάσταση που αφορά στις προσπάθειες της χώρας στο πεδίο αρμοδιότητάς της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της Κύπρου.
"Η Διοίκηση των τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων από το 2006 μέχρι σήμερα πραγματοποιεί την άσκηση "Μεσογειακή Ασπίδα" με στόχο να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, να διασφαλίσει την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων και να στηρίξει την ασφάλεια στη μεταφορά πετρελαίου σε Ceyhan και Yumurtalık», αναφέρουν οι ίδιοι.
Η Τουρκία επενδύει γεω-στρατηγικά στην θάλασσα και τα εξοπλιστικά της βασιζόμενα στην εγχώρια βιομηχανία συνεχόμενα. Εδώ ακόμα στην αναμονή επιλογής τορπιλών για τα υποβρύχια Τ-214 και παραινέσεις... κατευνασμού. 

pronews
( Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί προσεχώς, η σύστασις  εκτάκτων στρατοδικείων...)
Juan