19.5.20

Λιβύη: Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir S.1 έπεσε στα χέρια των Τούρκων σχεδόν ανέπαφο!

Ενα υπερσύγχρονο ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα (SHORAD) Pantsir S.1 έπεσε στα χέρια των φιλότουρκων δυνάμεων της Τρίπολης, οι οποίοι επιδεικνύουν το λάφυρό τους πανηγυρίζοντας για τη νίκη που πέτυχαν με την κατάληψη της βάσης της αλ-Ουατίγια με τουρκική βοήθεια.

Εκτός από το Pantsir οι δυνάμεις της Τρίπολης κυρίευσαν και ένα τουλάχιστον επιθετικό ελικόπτερο Mil Mi-35, το πρώτο ελικόπτερο του τύπου, το οποίο πέφτει στα χέρια χώρας του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι 11 Mil Mi-35 επιχειρούν με την Εθνοφρουρά στην Κύπρο,
Οι απώλειες σε υλικό για τον «Εθνικό Στρατό της Λιβύης» είναι σημαντικές, αλλά ίσως η διαρροή κρίσιμων στοιχείων του Pantsir S.1 που θεωρείται σήμερα το κορυφαίο υβριδικό (πυραυλικό αλλά και με πυροβόλα) SHORAD παγκοσμίως, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Ρωσίας.
Το Pantsir S.1 δεν είχε προλάβει καν να τεθεί σε επιχειρησιακή θέση βολής, όταν κτυπήθηκε η πλατφόρμα που το μετέφερε από βλήμα που εκτόξευσε τουρκικό UAV. To όχημα ακινητοποιήθηκε, με ελαφρές ζημιές στο αντιαεροπορικό σύστημα.