19.5.20

Νέα NAVTEX από την Τουρκία κατά Ελλάδας: Δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε ασκήσεις σε Λήμνο και Σαμοθράκη!

Αυτοί λένε αυτά που λένε. Εμείς τι λέμε και κυρίως τι κάνουμε;
Juan
Συνεχίζει την παρερμηνεία της συνθήκης της Λωζάννης περί αποστρατικοποίησης των νήσων του ανατολικού Αιγαίου, η Τουρκία εκδίδοντας NAVTEX με τις οποίες αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία.
Μετά τις NAVTEX που εξέδωσε  για Χίο, Ψαρά και Σάμο τώρα επανέρχεται βάζοντας στο στόχαστρο τη Λήμνο και την Σαμοθράκη.

Η «Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών» του Ναυτικού της Τουρκίας με anti-NAVTEX  που εξέδωσε επιχειρεί να ακυρώσει αντίστοιχη ελληνική Navtex για ασκήσεις σε Σαμοθράκη και Λήμνο, ισχυριζόμενη ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάννης περί αποστρατικοποίησης των νησιών.
Η τουρκική αντι-Navtex σημειώνει:
«Η Navtex με αριθμό LA20-122/20 αποτελεί παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης Σαμοθράκης και Λήμνου, σύμφωνα με τη συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης το 1923».
Πριν από λίγες ημέρες, όπως αναφέραμε η Τουρκία εγκαλούσε και πάλι με τον ίδιο τρόπο την Ελλάδα, καταγγέλλοντας αντίστοιχη «παρανομία» -αυτή τη φορά- στα νησιά Ψαρά, Χίο και Σάμο. Είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν μια τέτοια ευθεία αναφορά στη συνθήκη της Λωζάννης και μάλιστα σε οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex).
Αυτό που έχει σημασία είναι πως η Τουρκία αμφισβητεί εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα από την Λήμνο έως το Καστελόριζο θεωρώντας απλά πως το Αιγαίο της… ανήκει.
Ενισχύεται η τουρκική Αεροπορία
Την ίδια ώρα τη νέα βόμβα  LHGK-84 άρχισε να παραλαμβάνει η τουρκική Αεροπορία. Πρόκειται για μια συλλογή η οποία προσαρμόζεται σε βόμβες των 2.000 λιβρών όπως η Mk-84 ή η NEB-84 (η τελευταία διατρητική) και κατευθύνεται στο στόχο της με συνδυασμό ναυτιλίας GPS/INS και εναλλακτικά με καθοδήγηση λέιζερ.
Η βόμβα έχει μέγιστη εμβέλεια 28 χλμ. όταν αφεθεί από μεγάλο ύψος και όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ η ακρίβειά της είναι κάτω του ενός μέτρου ενώ παράλληλα μπορεί να προσβάλλει και κινούμενους στόχους.
Η βόμβα μπορεί να μεταφερθεί από τα μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας, αλλά και από το νέο εξοπλισμένο UAV Akıncı.
Το γεγονός ότι ένα τέτοιο όπλο θα μπορεί να μεταφέρεται από ένα UAV συνιστά ακόμη μια απειλή για τις ΕΔ της χώρας.
Με την συγκεκριμένη βόμβα μια ομάδα από UAV Akıncı θα μπορεί να εξουδετερώσει τα καταφύγια των αεροσκαφών στις αεροπορικές βάσεις της ΠΑ.


https://www.pronews.gr/